2023'ün Öne Çıkan İK Trendleri

2023'ün Öne Çıkan İK Trendleri 2023'ün Öne Çıkan İK Trendleri

Human resources (HR) ya da bizim bildiğimiz tanımıyla insan kaynakları (İK), bir şirketi ayakta tutan önemli dinamiklerden biridir. Şirket ve personel arasındaki ilişkiyi verimli hâle getirmek için çalışan İK departmanı, değişen trendlere ayak uydurması hâlinde tarafların memnuniyetini rahatça sağlayabilir.

İK'nın, personellerin taleplerine yönetimin sınırları dahilinde cevap vermesi gerekiyor. Fakat yeni trendler, bu sınırların bir hayli genişletilmesini gerektiriyor. Peki, 2023’ün öne çıkan İK trendleri neler?

Yetenek Geliştirme Programları

Dijital dünya büyüdükçe yeni iş kolları doğuyor ve mevcut meslekler şekil değiştiriyor. Bu noktada şirketler, aradıkları yetenekleri bulamama konusunda şikâyetçi. Personel adayları ise akademik eğitimlerinin örtüşmediği bu alanlarda kendilerini geliştirmeye çalışıyor. Tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilmek adına gelişen yeni trend ise yetenek geliştirme programları.

Şirketler, yetenek ve iş gücüne ihtiyaç duyduğu alanlar için bir eğitim programı başlatıyor. Bu programa dahil olan kişilere nitelikli eğitimler veriliyor ve yetenek geliştirme çalışmaları yapılıyor. Program sonunda ise eğitimi başarıyla tamamlayanlar, şirket içindeki ilgili pozisyonlarda istihdam ediliyor.

Böylece şirketler hem kendi bünyelerinde nitelikli personel yetiştiriyor hem de ücretsiz eğitim vererek bir çeşit sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiş oluyor. Farklı yönlerden şirkete fayda sağlayan bu trend, gelecekte revaçta olacağı düşünülen mesleklere atılmak isteyen gençlere de önemli bir fırsat yaratıyor.

Yeni Nesil Çalışan Deneyimi

Yeni Nesil Çalışan Deneyimi


İK’nın en önemli görevlerinden biri, çalışan deneyimini iyileştirmektir. Çünkü başarılı şirketlerde çoğunlukla “mutlu çalışanlar, mutlu müşteriler” mottosu benimseniyor. Çalışan grubu oluşturan kişiler daha “yeni nesil” zihinlerden oluştuğu için beklentiler de doğal olarak değişiyor. 2023’ün bu konuda öne çıkan trendi ise çalışanlara konfor sağlamak.

Çalışanlar özellikle iş yerlerinde hayatlarının kolaylaşmasını talep ediyor. Örneğin daha konforlu çalışma koltukları, daha yeni teknolojilere sahip çalışma ekipmanları, sosyalleşme alanları gibi yenilikler bu taleplere örnek olarak gösterilebilir. Buna ek olarak hibrit ve remote (uzaktan) çalışma modelleri de artışta.

Birçok çalışanın pandemi döneminde karşılaştığı evden çalışma ve bazı günler ofise gitme gibi çalışma modelleri, pandeminin geride kalmasıyla tarihe karışmadı. Bu çalışma modelleri bir yandan çalışanların konforunu, bir yandan da performansını ve verimini artırdı. Dolayısıyla birkaç yıldır olduğu gibi 2023’te de trendler arasında hibrit ve remote çalışma modelleri yer alıyor.

Marka Kültürünü Yansıtan İş Yerleri

Müşteriler markaların sadece görünen yüzünü bilir; fakat çalışanlar, işin iç yüzünü de biliyor. Bu noktada samimiyet ve gerçekçilik, yeni İK trendlerinin temelini oluşturuyor. Çalışanlar tarafından; müşterilerine bir fikir vadeden markaların, iş yerlerinde de bu fikri savunan uygulamalar sergilemesi bekleniyor.

Örneğin “çevre dostu” sloganıyla ürün pazarlayan bir şirkette çalışan biri, iş yerindeki uygulamaların ve çalışma prensiplerinin de çevre dostu olacak şekilde revize edilmesini istiyor. Aksi durumlarda ise mutsuz oluyor ve çalışma verimi düşüyor. Bu nedenle şirketler, savundukları fikirleri ofis ortamına da taşımak durumunda kalıyor.

Mental Sağlık İzinleri

Mental Sağlık İzinleri


Mental sağlık izni, son yıllarda birkaç şirketin uygulamaya başladığı ve İK dünyasında çok dikkat çeken bir konu. 2023 yılı ise bu konuda daha fazla harekete geçilen bir dönem oldu. İK’nın en popüler trendlerinden biri olan mental sağlık izni, kendini iyi hissetmeyen çalışanların izinli sayılmasını kapsayan bir uygulama.

Normal şartlarda haftalık tatil, yıllık izin ve raporlu olma durumunda çalışanlar izinli sayılıyor. Fakat bu yeni uygulama, fizyolojik sağlığın yanında mental sağlığı da içine alıyor. Zihinsel açıdan yorgun hisseden, psikolojik açıdan kendini iyi hissetmeyen ve çalışma motivasyonu olmayan personel, o gün mental sağlık izni alabiliyor. Çalışanların kendini değerli hissetmesini sağlayan bu uygulama, doğal olarak iş yerine bağlılığı da artırıyor.

Çocuk Bakımı Yardımları

Çocuk sahibi olan çalışanlara imtiyaz sağlanması, birçok insan kaynakları departmanının planlarında yıllardır olan bir uygulama. Fakat yeni doğan çocuklar için ekstra destek sağlanması, son yıllarda trendlere giren bir yaklaşım. Şirketler, çalışanların çocuk sayısına göre maaşlara zam yapabiliyor ya da yeni doğan çocuklar adına bez, mama gibi ihtiyaçların karşılanması için ek destek sağlıyor.

Buna ek olarak yeni anne - baba olmuş çalışanların izinleri de yavaş yavaş revize ediliyor. Anneler için hamilelik ve emzirme dönemlerini kapsayan izinlerin yanında babalara da artık babalık izni verilmeye başlandı. Bu izin sayesinde babalar yeni doğan çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmekle birlikte annenin yükünü de paylaşabiliyor.

Önemi Artan Yan Haklar

Yan haklar kapsamında destek sunmak, en eski İK uygulamalarından biri. Ama son yıllarda bu yan hakların önemi arttı. Bu nedenle yan haklarda artış yaparken güncel ekonomik durumların göz önünde bulundurulması da ekstra önem kazandı. Buna ek olarak yan hakların şekli de değişmeye başladı. Yan haklarda 2023’ün İK trendi ise dijitallik.

Bu noktada yemek desteği üzerinden örnek verebiliriz. Eski tarz kartlı ve kuponlu uygulamalar artık çalışanların dikkatini çekmiyor. Çünkü artık harcamalar ve ödemeler de dijitalleşti. Dolayısıyla mobil ve temassız ödemelere imkân tanıyan, Türkiye’nin tamamen dijital ilk yemek kartı olan TokenFlex, 2023’te İK trendleri arasına giriş yaptı.

TokenFlex, plastik üretiminin ve kullanımının önüne geçen tamamen dijital yapısı sayesinde hem çalışanlara hem de işverenlere avantajlar sağlıyor. Çalışanlar kart taşımak zorunda kalmadan mobil uygulama üzerinden temassız ödeme yaparak gıda ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. İşverenler ise online bakiye yükleme kolaylığının yanında vergi muafiyeti sayesinde mali tasarruf elde edebiliyor.

Yeni nesil İK trendlerine ayak uydurarak çalışanlarınızın performansını ve mutluluğunu artırmak istiyorsanız TokenFlex yemek kartı için kurumsal müşteri başvurusu yapabilir, vergi muafiyeti sayesinde ekstra tasarruf sağlayabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.