Gıda Sektöründe Fark Yaratan Fikirler

Gıda Sektöründe Fark Yaratan Fikirler Gıda Sektöründe Fark Yaratan Fikirler

Gıda ve yeme - içme sektöründe zaman zaman oldukça dikkat çekici fikirler ortaya çıkıyor. Bu fikirlerin hayata geçirilmesiyle birlikte yaşanan gelişmeler, sektörün daha canlı kalmasını sağlıyor. Bazı fikirler ise yakın zamanda hayatımıza girmiş olsa bile tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirmiş durumda. Şimdi, dünyada ve Türkiye’de gıda sektöründe fark yaratan bazı fikirlere daha yakından bakalım.

Yarım Porsiyon Servis

Günümüzde birçok restoranda farklı porsiyon seçeneklerini görmek mümkün. Müşterinin talebi üzerine restoranların yarım porsiyonluk servisler sunması da yaygın bir hizmet. Fakat bazı restoranlar, müşterilerinden tam porsiyon ücreti almasına rağmen yarım porsiyon servis ediyor. Üstelik bu uygulama müşteriler tarafından da takdir ediliyor. Çünkü bu uygulamanın arka planında etkili bir fikir yatıyor.

Yarım porsiyon servis fikrini benimseyen restoranlar, israf edilen yemeklere dikkat çekmeyi ve israfı önlemeyi hedefliyor. Sipariş edilen yemeklerin önemli bir kısmının tabaklarda bırakıldığını ve çöpe gittiğini gözlemleyen girişimcilerin geliştirdiği bu fikir, gıda sektöründe ciddi anlamda dikkat çekiyor. Restoranlar ise aldıkları fazla paralarla ihtiyaç sahiplerine yemek desteği veriyor.

Akuaponik Yetiştiricilik

Akuaponik Yetiştiricilik


Akuaponik yetiştiricilik, balık ve sebze - meyve yetiştiriciliğinin aynı anda yapıldığı bir yöntem. Tatlı suların doğal ekosistemini taklit eden bu yöntemde hem su israfı önleniyor hem de bitkilerin hasat süresi kısalıyor. Böylece gıda sektörü, balık ihtiyacını da sebze - meyve ihtiyacını da kolayca karşılayabiliyor.

Sistem, balıkların yaşadığı akuakültür kısmı ve bitkilerin yetiştiği hidroponik kısımdan oluşuyor. Her iki kısımda da aynı su, belirli bir döngüyle kullanılıyor. Balıkların yaşadığı suda zamanla faydalı bakteriler ortaya çıkıyor ve bu sayede bitkiler doğal bir gübre ile besleniyor. Bitkilere ulaşan su, bitkilerin bakterilerle beslenmesinden sonra daha temiz bir şekilde tekrar balıklara ulaşıyor. Bu döngüde hem balıklar hem de meyve ve sebzeler rahatça yetiştirilebiliyor.

Borsaya Göre Değişen Fiyatlar

Borsaya göre değişen fiyat uygulaması, yeni nesil bir restorancılık fikri. Dünyanın birkaç noktasında yaygınlaşmaya başlayan bu sistemin örneklerini az da olsa ülkemizde görmek de mümkün. Fikir bir barda ortaya çıktığı için genellikle içecek satışlarında uygulanıyor.

Uygulamaya göre borsada belirli kalemler takip ediliyor ya da sanal bir borsa oluşturuluyor. Borsadaki hareketlere göre de satılan içeceklerin fiyatları değişiyor. Yani bir gün pahalı olan bir içecek, başka bir gün daha ucuz olabiliyor. Bu da müşterilerin, düşük hisseleri yakalama amacıyla işletmeyi daha sık ziyaret etmesine yol açıyor.

Glutensiz Atıştırmalıklar

Glutensiz gıda ürünlerine günümüzde sıkça rastlıyoruz, fakat geçmişte bu tip yiyeceklere ulaşmak pek de kolay değildi. Bazı hastalıklara sahip kişiler için doktorlar, birtakım yiyecekleri yasaklıyordu. Bunun sonucunda hastalığa sahip kişi, özel bir yemek alışkanlığı edinmek durumunda kalıyordu. Glutensiz yiyecekleri marketlerde satma ve restoranlarda servis etme fikri ise bu durumu daha kolay hâle getirdi.

Market raflarında glutensiz birçok gıda ürününün yanında atıştırmalıklar görmek de mümkün. Glutensiz kek, gofret gibi atıştırmalıklar sayesinde hassasiyeti olan tüketiciler de istedikleri her şeyi yiyebiliyor. Hemen her markette bu ürünleri görmemiz ise fikrin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Veganlara Özel Reyonlar

Veganlara Özel Reyonlar


Vegan beslenme, çok yaygın olmamakla birlikte uzun yıllardır var olan bir fikir. Son yıllarda bu fikrin yaygınlaşmasının en önemli faktörlerinden biri ise vegan ürünlerin marketlerde satılmaya başlaması. Gıda sektöründe yeni alışkanlıkların ortaya çıkmasına sebep olan bu fikir, vegan beslenme alışkanlığının sektörde karşılık bulmasını da sağladı.

Bu fikir sonrasında marketlerde, aslında yöresel lezzetlerimiz arasında da bulunan sebze köftelerini sıkça görmeye başladık. Etsiz et yemekleri, sütsüz peynirler ve bitkisel sütler artık birçok markette satılıyor. Hatta marketler bu ürünleri satmakla kalmayıp özel reyonlar bile oluşturmaya başladı. Buna ek olarak hem ülkemizde hem de dünyada vegan kafe ve restoranların artış gösterdiğini söylemek de mümkün.

Çevre Dostu Ambalajlar

Son yılların revaçta olan konularından biri de çevre. Çevre dostu uygulamalar, atık üretimini azaltma ve geri dönüşüm teşvikleri, gıda sektörünün de dikkatini çekti. Birçok marka, bu konuda yeni fikirler geliştirdi ve özellikle ambalaj konusundaki fikirler, sektörde kendine yer bulabildi.

Birçok marka, ürünlerindeki ambalajları geri dönüştürülebilir malzemelerden yapmaya başladı. Plastik atıkları azaltmak isteyen markalar ambalaj materyallerini değiştirdi. Plastiğe alternatifi olmayan ürünlerde ise ambalajların üzerinde geri dönüşüm mesajları yer almaya başladı.

Bu fikrin restoranlardaki karşılığı, daha çok paket servis uygulamalarında ortaya çıktı. Yemek sipariş edilen online uygulamalara “servis istemiyorum” seçeneği eklendi. Bu sayede restoranlar plastik tabak, kaşık, çatal gibi materyaller olmadan servis yapıyor ve tüketiciler sipariş ettikleri yemekleri kendi araç gereçleriyle yiyorlar. Böylece plastik atık üretimi minimize ediliyor.

İş Ortağı Tedarik Platformu

İş Ortağı Tedarik Platformu


Gıda sektöründe fark yaratan yeni nesil fikirlerden biri de sektör içindeki işletmelerin kendi aralarındaki ticareti kolaylaştıran tedarik platformu. TokenFlex’in İş Ortağı Tedarik Platformu, gıda ve yeme - içme sektöründe hizmet veren işletmelerin tedarik süreçlerini kolaylaştırıyor.

Sektördeki restoran, kafe, büfe ve marketler, TokenFlex üye iş yeri olarak platformu kullanmaya başlayabiliyor. Üye iş yerleri, ihtiyaç duydukları gıda ham maddelerini, online alışveriş kolaylığı ile tedarik edebiliyor. Üstelik platformda geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Kategorileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Fırın & Pastane
  • Süt & Kahvaltılık
  • Tavuk-Balık-Et
  • İçecekler
  • Meze, Hazır Yemek, Donuk Gıda
  • Atıştırmalıklar
  • Temel Gıda
  • Kişisel Bakım, Kozmetik

TokenFlex İş Ortağı Tedarik Platformu, alım yapacak üye iş yerlerine özel indirimler ve kampanyalar da sunuyor. Toplu satın alma seçeneği ile üye iş yerleri satınalma taleplerini birleştirerek daha iyi fiyatlar sağlarken, tedarik maliyetlerini azaltabiliyor. Ayrıca alacak bakiyelerini, tahsilat vadesini beklemeden, platform üzerinden ürün tedarik etmek için kullanabiliyorlar.

Gıda ve yeme - içme sektöründe hizmet veren bir işletmeniz varsa TokenFlex İş Ortağı Tedarik Platformu’na üye olabilir, hem dijital bir yemek kartının avantajlarından hem de iş ortağı tedarik platformunun fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.