2024 Günlük Yemek Bedelinde Artış: Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadar Oldu?

2024 Günlük Yemek Bedelinde Artış: Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadar Oldu? 2024 Günlük Yemek Bedelinde Artış: Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadar Oldu?

Her yılın son günlerinde, bir sonraki yılda geçerli olacak vergi tutarları ve vergiyle ilgili diğer tutarlar açıklanır. Vergi muafiyeti kapsamına giren yemek ücretleri de açıklandı ve 2024 yılında geçerli olacak yemek bedeli istisnası belirlendi. Peki, yemek bedeli istisnası nedir ve 2024 yılı günlük yemek ücreti ne kadar oldu?

Günlük Yemek Bedeli ve Yemek Bedeli İstisnası Nedir?

Çalışanlara yapılan ödemelerde bazı yan haklar da bulunur. Bu yan haklardan biri olan yemek ücretinde işverenler için vergi muafiyeti uygulanır. Fakat bu muafiyet; destek olarak verilen tüm tutarı değil, belirli bir limite kadar olan kısmı kapsar. Günlük yemek bedeli ifadesi bu limiti; yemek bedeli istisnası ise çalışanlarına yemek desteği sunan işverenlerin vergi muafiyetini ifade eder.

2024 Günlük Yemek Bedeli Ne Kadar?

Yapılan son güncellemeyle birlikte 2024 yılı günlük yemek bedeli 187 TL oldu. Çoğunlukla yılda bir veya iki kez güncellenen yemek parası tutarları, en son Temmuz 2023’te yapılan KDV düzenlemesiyle güncellenerek 121 TL olmuştu. 30 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile de yemek bedeli istisna tutarı tekrar artırıldı.

Tebliğe göre yemek bedeline %54,54 oranında artış yapıldı ve ilgili tutar, 110 TL’den 170 TL
+ KDV’ye yükseltildi. %10’luk KDV diliminde bulunan 2024 günlük yemek bedeli ise 170 TL
+ 17 TL (KDV) şeklinde hesaplanarak 187 TL oldu.

Yemek Desteği İstisnaları Nelerdir?

Çalışanlara yemek desteği vermek yasal olarak zorunlu değil; fakat bu desteği sunan işverenler, vergi avantajlarından yararlanma hakkı kazanır. Çalışanlara verilen yemek desteğinin 187 TL’ye kadar olan kısmı Gelir Vergisinden muaftır. Aynı zamanda %10’luk KDV oranı da indirilecek KDV olarak kaydedilir. Muafiyete konu olan diğer vergi kalemi ise Damga Vergisidir.

Yemek ücreti muafiyetleri sadece vergilerle sınırlı değil. SGK primleri için de belirli muafiyetler uygulanır. Bu uygulamaya göre günlük brüt asgari ücretin (666,75 TL) %23,65’ine kadar olan kısım, SGK priminden muaf tutulur. SGK işçi ve işveren priminden muaf tutulan kısım ise Ocak 2024 itibarıyla günlük 157,69 TL oldu.

Çalışanlarınıza maaşın dışında olacak şekilde bir yemek ücreti ödüyorsanız bu istisnaların tümünden yararlanabilirsiniz. Yemek desteği ödemeleriyle ilgili süreçleri daha rahat yönetmek için de Türkiye’nin ilk tamamen dijital yemek kartı olan TokenFlex’ten faydalanabilirsiniz. Çalışanlarınız için TokenFlex yemek kartı çıkardığınızda gıda desteği bakiyelerini online olarak yükleyebilir, tüm yemek ödemeleri için tek fatura alabilirsiniz.

Ayrıca TokenFlex ile ödediğiniz yemek destekleri de istisna ve muafiyet kapsamındadır. Bu sayede TokenFlex ile %100’e varan vergi ve prim avantajı elde edersiniz. TokenFlex ile elde edeceğiniz kazancı Örnek Avantaj Tablosu üzerinden kolayca hesaplayabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.