Nakit ve Karta Alternatif Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri

Nakit ve Karta Alternatif Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri Nakit ve Karta Alternatif Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri

Banka ve kredi kartları yaygınlaşınca nakit para kullanımı azaldı. Sonrasında yeni nesil ödeme yöntemleri ortaya çıktı ve kart kullanımı da azalmaya başladı. Para veya kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu yöntemler, hızlı ve güvenli oldukları için hemen yaygınlaştı. Yeni nesil ödeme yöntemlerinin yaygınlaşmasında akıllı telefonların hayatımıza girmesi de etkili oldu. Peki, kart ve nakit para kullanmadan ödeme yapılabilecek alternatif yöntemler neler?

NFC ile Ödeme

Yeni nesil ödeme yöntemlerinin çoğunu mobil ödemeler oluşturuyor. Akıllı cep telefonlarında bulunan teknolojiler farklı yöntemlerle ödeme yapmayı mümkün kılıyor. Bu yöntemlerden biri ise NFC ile ödeme. NFC (Near Field Communication) yani “Yakın Alan İletişimi” teknolojisi, iki cihazın birbiriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Ödeme de bu iletişim üzerinden alınıyor.

Sık kullanılan mobil temassız ödeme yöntemleri arasında bulunan NFC yönteminde müşteri, öncelikle cep telefonundaki NFC özelliğini aktifleştirir. Ardından ödeme yapmayı sağlayan banka veya cüzdan uygulamasını açarak telefonu POS cihazına yaklaştırır. Yeterli yakınlık sağlandığında ise ödeme birkaç saniye içinde gerçekleşir.

QR Kod ile Ödeme

QR kod ile ödeme, son dönemlerde yaygınlaşan bir diğer mobil ödeme teknolojisi. QR kod sistemi geliştirildikten sonra birçok farklı alanda farklı amaçlarla kullanılmaya başlandı. Bu alanlardan biri de ödeme teknolojileri oldu. Elbette bu yöntemin de akıllı telefonlarla ilişkisi var.

Karekod ile ödeme yapmak için telefondaki banka veya cüzdan uygulamasını açmak yeterli. Uygulama içindeki ilgili menüden QR ile ödeme butonuna tıklandığında telefonun kamerası açılır. Ödeme işlemi için oluşturulan karekod, kamera ile okutulduğunda ödeme işlemi tamamlanır. Bu tip bir yeni nesil ödemeyi alabilmek için işletmelerin de yeni nesil POS cihazlarına ihtiyacı var. POS cihazının alternatifi ise mobil POS uygulamaları.

Mobil POS Uygulamaları

İşletmeler NFC ve karekod gibi yöntemlerle yapılan temassız ödemeleri almak için mobil POS uygulamalarını kullanabiliyor. Bu uygulamalar cep telefonlarını POS cihazına çeviriyor ve böylece POS cihazı da aradan çıkıyor. Mobil POS uygulamalarından ödeme karekodu oluşturulabiliyor ya da iki telefonu birbirine yaklaştırmak suretiyle NFC üzerinden ödeme alınabiliyor.

QR Kod ile Para Transferi

temazsız


Havale, EFT ve FAST gibi para transferi işlemleri de yeni nesil alternatif ödeme yöntemlerine örnek olarak gösterilebilir. Tabii bu yöntemin yeni nesil olarak nitelendirilebilmesi için yeni teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Klasik yöntemde olduğu gibi isim, hesap numarası ve IBAN bilgilerini yazmak yerine QR kod okutmak, bu ödeme yöntemi için yeterli oluyor.

Ödeme sürecinde ödemeyi alacak olan taraf, banka uygulamasından IBAN için karekod oluşturur. Bu QR kod ekranda iken parayı gönderecek taraf, uygulamanın para transferi menüsünden kodu okutur. Böylece alıcının tüm bilgileri ekrana gelir ve hızlıca para transferi yapılabilir. Daha çok bireysel kullanıcılar arasında tercih edilse de bazı işletmelerde de bu yöntemle ödeme alındığını görmek mümkün.

Dijital Cüzdan ile Ödeme

Dijital cüzdanlar uzun zamandır hayatımızda. Bu cüzdanların sayısının artması ve daha kullanışlı hâle gelmesiyle birlikte kullanımının arttığı da görülüyor. Ayrıca sadece bankalar değil, birçok finans kuruluşu tarafından da e-cüzdanlar hizmete sunulmuş durumda. Seçeneğin çok olması ise bu yöntemi daha cazip kılıyor.

Dijital cüzdan, para ve nakit taşıma gerekliliğiyle birlikte birden çok mobil uygulama kullanma gerekliliğini de ortadan kaldırıyor. Çünkü e-cüzdanlara farklı bankalara ait tüm kartlar eklenebiliyor. Böylece fiziksel cüzdanlar sanallaşmış oluyor. Ayrıca dijital cüzdanlar QR ve NFC ile ödemenin yanında para transferi imkânı da sunuyor.

Telefon Faturası ile Ödeme

Dünya genelinde teknoloji devleri, kendi ödeme yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor. Ülkemizde bu konuda GSM operatörleri öne çıkıyor. Yine NFC ve QR ile ödeme yapılabilen bu yöntemde, mobil operatörün ödeme uygulamasını cep telefonuna indirmek yeterli.

Bu yöntem, bir çeşit “Buy Now, Pay Later (BNPL)” yani “Şimdi Al, Sonra Öde” sistemi olarak da kabul edilebilir. Çünkü ödeme yaparken herhangi bir karttan ya da hesaptan para kesilmiyor. Yapılan alışverişin tutarı telefon faturasına yansıtılıyor ve faturanın son ödeme tarihine kadar ödeme vadesi sunuluyor.

Dijital Yemek Kartı ile Ödeme

dijital kart

Görüldüğü üzere hemen her ödeme yönteminin dijital hâli mevcut. Bu dijitalleşmenin bir başka örneğini TokenFlex yemek kartlarında da görebiliyoruz. Yemek kartları genelde plastik bir kart olurken geçmişte kupon ve fiş olarak da karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin tamamen dijital ilk yemek kartı TokenFlex, bu geleneği dijital ortama taşıdı.

 

TokenFlex dijital yemek kartı kullananlar, ödemelerini akıllı cep telefonları üzerinden temassız bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Özellikle restoran ve market harcamalarında kullanışlı olan bu yöntem yaygınlaşmaya devam ediyor.

İşletmenizde yeni nesil ödeme yöntemlerinden biri olan dijital yemek kartı ile ödeme almak istiyorsanız “Yemek Kartı ile Nasıl Ödeme Alabilirim?” başlıklı yazımıza göz atabilir veya TokenFlex üye iş yeri başvurusu yapabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.