Restoran ve Kafeler İçin Tedarikçi Seçme Rehberi

Restoran ve Kafeler İçin Tedarikçi Seçme Rehberi Restoran ve Kafeler İçin Tedarikçi Seçme Rehberi

Gıda sektöründe iyi bir tedarikçi bulmak her zaman önemlidir. Özellikle restoran ve kafeler için büyük önem taşıyan tedarikçilerle ilgili en küçük bir problem, işletmeler için ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle doğru ve devamlılığı olan tedarikçilerle çalışmak şarttır. Peki, kafe ve restoranlar için en uygun tedarikçi nasıl bulunur?

5 Adımda Doğru Tedarikçi Nasıl Seçilir?

Kafe, restoran, lokanta gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren bir işletmenin sahibiyseniz tedarikçi seçimi sürecinde çok dikkatli olmalısınız. Tedarikçi seçiminin bir süreç olduğunu ve adım adım ilerlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Doğru tedarikçi seçimi için izlemeniz gereken adımlar ise şöyle:

  • İhtiyaçlarınızı belirleyin.
  • Potansiyel tedarikçileri tespit edin.
  • Tedarikçilerle iletişime geçerek bilgi alın.
  • Birden fazla tedarikçiyle çalışmaya başlayın.
  • Tedarikçilerinizi test edin.

1. İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Yeni tedarikçilerinizi ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde seçebilmek için öncesinde ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Kafe veya restoranınız için birincil ihtiyaçlarınızın ne olduğuna karar vermelisiniz. Hangi yiyecek veya içecek türüne daha fazla ihtiyacınız oluyorsa o ürünleri size sunan tedarikçileri bulmaya öncelik vermelisiniz. Bu nedenle ilk yapmanız gereken, işletmenizin ihtiyaçlarını listelemek. İhtiyaçlarınızı önceliklerine göre listeledikten sonra tedarikçi araştırmasına geçebilirsiniz.

2. Potansiyel Tedarikçileri Tespit Edin

İkinci adımda yapmanız gereken, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek potansiyel tedarikçileri tespit etmek. Tedarikçi firmaları tespit etmek için çevrenizdeki diğer kafe ve restoranlara danışabilirsiniz. Daha pratik bir yöntem olarak ise interneti kullanabilirsiniz. Araştırma sonrasında ihtiyaçlarınızı tedarik edebilecek tedarikçilerin iletişim bilgilerini listeleyerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

3. Tedarikçilerle İletişime Geçerek Bilgi Alın

Seçim sürecindeki en önemli adımlardan biri, tedarikçiler hakkında detaylı bilgilere sahip olmak. Bu bilgileri ise doğrudan tedarikçilerden almanızda fayda var. Tedarikçi adaylarınızla iletişime geçtiğinizde bile eleme yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü hızlı ve sağlıklı bir şekilde iletişim kurulmadığı takdirde tedarik süreçlerinde de aksama yaşayabilirsiniz.

Ulaşabildiğiniz tedarikçilerden ürün yelpazesi, ürünlerin markaları, kalite seviyeleri, fiyatları, depolama ve sevkiyat şartları hakkında detaylı bilgiler talep edin. Ek olarak teslimat sürelerini de tedarikçi seçim kriterleriniz arasına ekleyin. Sizin için uygun olmayan adayları eledikten sonra iş ortaklığına başlayabilirsiniz.

4. Birden Fazla Tedarikçiyle Çalışmaya Başlayın

İşletmenize uygun tedarikçi seçiminde tek bir tercih yapmanız riskli olur. Bu nedenle potansiyel tedarikçiler arasından birkaç tanesiyle anlaşmanızda fayda var. Bir tedarikçiyle ilgili problem yaşadığınız takdirde tedarik sürecinin aksamaması için bu detay önemlidir. Ayrıca tüm ürünleri tek bir tedarikçiden almanız da maliyet açısından avantajlı olmayabilir.

Kaliteli ürün tedarik eden, hızlı sevkiyat yapan ve uygun fiyatlı ürünler sunan tedarikçilerden birkaç tanesi ile anlaşarak tedarik sürecini garanti altına alabilirsiniz. Farklı yiyecek ve içecek türleri için de farklı tedarikçilerden faydalanabilirsiniz. Böylece tedarik sürecinde yoğunluk yaşama riski düşük olur ve süreci kolaylıkla yönetebilirsiniz.

5. Tedarikçilerinizi Test Edin

Tedarik seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tedarikçilerin performansı ve hizmet kalitesidir. Bu nedenle son adım olarak tedarikçilerinizi test etmeniz gerekiyor. En iyi tedarikçiyi bulabilmek için çalıştığınız tedarikçiler arasında karşılaştırma yapmalısınız. İletişimi kuvvetli, zamanında teslimat yapan ve tedarik sürecinde size problem yaşatmayan tedarikçiyi ilk sıraya koymalısınız.

Tedarikçi konusunda tedbirli davranmadığınız takdirde malzemeleriniz bitebilir. Herhangi bir malzemenin bitmesi hâlinde menünüzdeki birçok yemeği veya içeceği müşterilerinize sunamayabilirsiniz. Dolayısıyla tedarikçilerinizi test edip bir sıralama yaparsanız olası bir aksaklıkta hızlı bir şekilde aksiyon alabilir, restoran veya kafenizin malzemesiz kalmasını önleyebilirsiniz.

Doğru Tedarikçiyi Seçmek Neden Önemlidir?

Doğru Tedarikçiyi Seçmek Neden Önemlidir


Tedarikçi seçimine önem vermek, gıda sektörü için daha fazla hassasiyet gerektirir. Çünkü restoran veya kafe işletiyorsanız sürekli taze ürün tedarikine ihtiyaç duyarsınız. Tedarikçilerden ürün temin edememek ise işletmeniz için çok ciddi problemlere yol açabilir. Bazı ürünleri sunamamak ya da ürünlerin kalitesinin düşmesi, müşteri memnuniyetini de önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle tedarikçi seçimi gıda sektörü için büyük öneme sahiptir.

Tedarikçiye ihtiyaç duyuyorsanız ve risk almak istemiyorsanız TokenFlex İş Ortağı Tedarik Platformu’na göz atabilirsiniz. Gıda sektöründe tedarikçi bulmanın en kolay yolu olan İş Ortağı Tedarik Platformu’nda yer alan tedarikçilerden dilediğinizi seçebilir, anında sipariş verebilirsiniz. Ayrıca TokenFlex yemek kartından doğan alacaklarınızı da vade beklemeden İş Ortağı Tedarik Platformu’nda harcayabilir, bu alacaklarınızla ürün tedarik edebilirsiniz. Buna ek olarak Birleş Kazan kampanyası sayesinde diğer üye iş yerleri ile birleşerek avantajlı fiyatlarla toplu alım yapabilir, maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Restoran, kafe, büfe, market veya benzer bir işletmeye sahipseniz ve işletmenizde TokenFlex ile ödeme alıyorsanız ihtiyaç duyduğunuz birçok ürünü hem indirimli fiyatlarla hem de online olarak tedarik edebilirsiniz. TokenFlex İş Ortağı Tedarik Platformu’na hemen üye olun, tüm bu avantajlardan kolayca yararlanın.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.