Şirket Kurarken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Detay

Şirket Kurarken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Detay Şirket Kurarken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Detay

Girişimciler için bir şirket kurarken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. Bu ayrıntılar, bir işletmeyi başarılı bir şekilde kurmak ve sürdürmek için hayati öneme sahiptir. Şahıs şirketi, anonim şirket veya limitet şirket kurarken dikkat edilmesi gerekenler ise bazı noktalarda farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak dikkat etmeniz gereken önemli detaylar ortaktır. Peki, şirket kurma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

1. Ön Hazırlığınızı Yapın

Şirket kurma sürecine başlamadan önce hazırlık yapmak oldukça önemlidir. İyi bir planlama ve araştırma, şirketinizi sağlam bir temele oturtmanıza yardımcı olacaktır. İlk olarak iş fikrinizin potansiyelini değerlendirin ve hedef kitlenizi belirleyin. Pazar araştırması yaparak rakiplerinizi inceleyin ve farklılaşabileceğiniz noktaları belirleyin.

Finansal olarak da kendinizi hazırlayın, sermaye gereksinimlerinizi belirleyin ve gerekli kaynakları bulun. Ayrıca şirketinizi nasıl yapılandıracağınıza ve hangi ölçekte bir işletme kuracağınıza karar verin. Tüm bu adımları atarak şirket kurma sürecini daha sistemli ve başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

2. Ticari Unvanınızı Belirleyin

Şirket kurarken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli detay, ticari unvanınızı belirlemektir. Ticari unvanınız, şirketinizin ismi ve kimliğidir. İşinizi temsil edecek, hedef kitlenizin dikkatini çekecek ve kalıcı izlenim bırakacak bir isim seçmek önemlidir.

Ticari unvanınızı belirlerken marka gücü, hedef kitlenizle uyum, kolay telaffuz edilebilirlik ve marka itibarı gibi faktörlere dikkat etmelisiniz. Ayrıca seçtiğiniz ticari unvanın rakiplerinizden farklılaşmanıza yardımcı olması da önemlidir.

Bununla birlikte Ticaret Unvanları Hakkında Tebliğ ile belirlenen kurallara uygun bir ticari unvan belirlemelisiniz. Meslek kuruluşlarının düzenlemelerine de göz atarak ticari unvanınızın sektöre uygun olduğundan emin olmalısınız. Almak istediğiniz ticari unvanın başka bir şirket tarafından alınıp alınmadığını, Ticaret Sicil Gazetesi resmi web sitesinde yer alan “Unvan Sorgulama” sayfasından kontrol edebilirsiniz.

3. Ana Sözleşmenizi Hazırlayın

Ana sözleşme, şirketin kuruluşundan itibaren geçerli olan ve şirketin yapısını, faaliyetlerini ve yönetimini belirleyen belgedir. Şirketin ortaklarının hakları, sorumlulukları ve payları da ana sözleşme kapsamında tanımlanır.

ana sözleşme; şirketin ticaret unvanını, amacını, sermayesini ve yönetim organlarını da içerir. Bu nedenle ana sözleşmeyi, şirketin temel belgesi olarak dikkate almalı ve titizlikle hazırlamalısınız.

Ana sözleşmenin hazırlanmasında çeşitli yasal gereklilikler ve prosedürler bulunur. Bu noktada bir hukuk uzmanına danışmanız ve doğru bir şekilde hazırlanmasını sağlamanız büyük önem taşır. Çünkü doğru ve eksiksiz bir ana sözleşme, şirketinizin faaliyetlerini düzgün bir şekilde yürütebilmesini sağlayacak ve hukuki koruma sağlayacaktır.

4. Bir Avukat ve Mali Müşavir ile Anlaşın

Hukuksal ve finansal yapı, şirketinizin en temel dinamiklerindendir. Bu nedenle hukuk ve mali süreçlerle ilgili işlemler için profesyonel destek almanızda fayda vardır. Bir avukat ile çalışmanız, başta ana sözleşme olmak üzere tüm ticari faaliyetlerinizde hukuksal güvence altında olmanızı sağlar.

Mali müşaviriniz ise şirketinizin finansal yönlerini yönetmenize yardımcı olur. Gelir - gider dengesi, maaş ödemeleri, vergi hesaplamaları gibi tüm süreçleri mali müşaviriniz yönetir. Böylece mali sorunlar yaşama riskiniz azalır ve finansal yapınız güçlenir.

5. Vergi Levhanızı Alın

Vergi levhası, şirketinizin tamamen yasal olarak faaliyet gösterdiğini kanıtlayan bir belgedir. Bu belgenin detayları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir ve vergi levhası, şirketinizin vergilendirilme sürecini düzenler.

Vergi levhanızı mali müşaviriniz yardımıyla alabilirsiniz. Ayrıca İnternet Vergi Dairesi üzerinden de vergi levhanızı talep edebilirsiniz.

6. SGK İşlemlerinizi Tamamlayın

SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu, şirketinizde çalıştıracağınız personelle ilgili süreçleri düzenler. Bu nedenle şirketinizi ilk kurduğunuzda iş yeri açılış bildirgenizi vermeniz gerekiyor. Bunun için de SGK müdürlüğüne başvuru yapıp sizden talep edilecek belgeleri ibraz etmelisiniz. Yasal olarak bir problem yaşamamak ve ihtiyacınız dahilinde personel çalıştırabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili tüm işlemleri tamamlamış olmalısınız.

7. Personel Yapısını Oluşturun

Coworking Space Nasıl Seçilir?


Personel yapısını doğru bir şekilde oluşturmak da şirket kurarken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Personel yapısını oluştururken şirketinizin ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun bir organizasyon yapısı belirlemelisiniz.

İlk adım olarak hangi pozisyonlara ihtiyaç duyduğunuzu belirlemelisiniz. İş tanımlarını ve pozisyon gereksinimlerini dikkatlice analiz ederek hangi pozisyonlara kaç kişi almanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Ardından işe alım sürecini yönetmek için bir işe alım planı oluşturmalısınız. İşe alım sürecinde uygun adayları belirlemek, mülakatlar düzenlemek ve doğru kişileri şirketiniz için seçmek önemlidir.

Personel yapısını oluştururken her bir çalışanın görev ve sorumluluklarını net bir şekilde belirlemeniz ve bu bilgileri iş sözleşmelerinde yer alacak şekilde düzenlemeniz de büyük önem taşır.

Son olarak personel yönetimi ve gelişimi için bir çalışma planı yapmalı, bu plana uygun olarak eğitim ve gelişim programları düzenlemelisiniz.

8. Ofis İçin Konum Seçin

Ofisinizin coğrafi konumu, işinizin başarısı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İlk olarak şirketinize en uygun olan bölgeyi belirlemelisiniz. Bu bölge; işinize uygun tedarikçilerin, müşterilerin ve diğer işletmelerin bulunduğu bir yer olmalıdır. Ayrıca çalışanlarınızın da rahatlıkla ulaşabileceği bir konumda olması önemlidir.

Ofis konumu seçerken aynı zamanda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekleyebilecek bir yer tercih etmelisiniz. Örneğin teknoloji odaklı bir şirketseniz teknoloji parkları veya inovasyon merkezlerinin yakınındaki bir konum daha uygun olabilir.

Son olarak ofis için seçtiğiniz konumun bütçenize uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek kira ücretleri veya diğer masraflar, şirketinizin mali durumunu olumsuz etkileyebilir. Doğru ofis konumunu seçmek, şirketinizin büyümesi ve rekabet gücü açısından kritik bir faktördür. Bu nedenle detaylı bir araştırma yaparak en doğru kararı vermelisiniz.

9. Hibe ve Teşviklere Başvurun

Şirketinizi ve işinizi kurarken ciddi miktarda harcama yapmanız gerekebilir. Ortaya koyduğunuz sermayeyi tekrar kazanıp kâra geçmeniz ise uzun zaman alabilir. Bu süreyi kısaltmak için hibe ve teşvik programlarına başvuru yapabilirsiniz.

Ülkemizde bu destek programları ile genellikle KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ilgileniyor. KOSGEB desteklerine başvurmanın yanında şirketiniz için yatırımcılar da bulabilirsiniz.

10. Finansal Stratejinizi Oluşturun

Şirket kurarken dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan biri de finansal stratejidir. İyi bir finansal planlama, şirketinizin büyümesi ve başarılı olması için oldukça önemlidir. Şirketinizin sadece kuruluşu değil, gelecekteki finansal durumu da bu stratejiye bağlı olacaktır.

Finansal stratejinizi oluştururken işletmenizin mali durumunu analiz etmelisiniz. Gelir kaynaklarınızı belirleyin, giderleri gözden geçirin ve bir bütçe oluşturun. Aynı zamanda tahmini gelir ve giderleri dikkate alarak nakit akışınızı yönetmek için etkili bir yöntem belirleyin.

Ayrıca finansal hedeflerinizin ne olduğunu belirlemeniz de önemlidir. Örneğin borçlanma seçeneklerini araştırarak veya yatırımcılarla görüşerek sermaye elde etmek gibi çeşitli stratejileri değerlendirebilirsiniz.

Son olarak finansal stratejinizi düzenli olarak gözden geçirmeyi ve gerektiğinde güncellemeyi unutmayın. Piyasa koşulları ve işletmenizin ihtiyaçları değişebilir. Bu nedenle stratejinizi her zaman yeni bilgilere ve durumlara uyarlamak önemlidir.

Finansal stratejinizi pazarlama stratejinizle destekleyebilmeniz de gerekiyor. Bu sayede finansal stratejinizin verimini de artırabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonraki süreç olan satış ve pazarlama süreçleriyle ilgili bilgi için “Satışlarınızı Artıracak Yeni Nesil Pazarlama Yöntemleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.