Uzaktan Çalışma Döneminde Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları

Uzaktan Çalışma Döneminde Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları Uzaktan Çalışma Döneminde Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları

Son yıllarda yeni çalışma modelleri hayatımıza girerken bazıları, çalışan verimliliğini artırıp işverenin maliyetlerini azalttığı için iş hayatında kalıcı oldu. Kalıcı olan modellerin başında ise uzaktan çalışma (remote) yöntemi geliyor. Bu modelde çalışanlar evlerinden ya da kendilerine ait bir ortamdan işleri yürütüyor ve ofise gitmiyor.

Uzaktan çalışma modeli her iki taraf için de avantajlı, fakat doğru bir yol izlenmediği takdirde çalışanların şirketle bağı kopabilir. Bu doğrultuda sizin için uzaktan çalışma döneminde çalışan bağlılığını artıracak ipuçları hazırladık.

Sürekli İletişimde Kalın

Uzaktan çalışma modelinde çalışanlar ile iletişimde kalmak çok önemlidir. Fiziksel olarak aynı ortamda bulunulmadığı için iletişim çoğu zaman mesajlar üzerinden kurulur. Ama yine de her an sesli ve görüntülü görüşmeye de hazır olmalısınız. Tamamen uzaktan çalışma modeline geçtiyseniz e-postalara ve aramalara anında dönüş yapmalısınız. Böylece çalışanlarınızla aranızdaki iletişimi daha güçlü hâle getirebilirsiniz.

Periyodik Olarak Geri Bildirimler Verin

Ofisten çalışma sürecinde personelinizin çalışma süreçlerini bizzat görürsünüz. Fakat uzaktan çalışan personeliniz için bu geçerli değildir. Dolayısıyla çalışanlarınız, yaptıkları işlerin yeteri kadar görünür olmadığını düşünebilir. Bu noktada yapmanız gereken, işleri takip ederek çalışanlarınıza geri bildirim vermek. Yapılan işin olumlu ve olumsuz yönlerini doğrudan personellerinize bildirirerek çalışmalarının farkında olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Bilgi ve Deneyim Paylaşımına Önem Gösterin

Uzaktan çalışma modelinde ekip içindeki iş birliğinin bozulmaması için de çaba göstermelisiniz. Çalışanlarınız sadece sizinle değil, kendi aralarında da verimli bir iletişim kurabilmeli. Bunun için özellikle işe yeni başlayan çalışanlarınızla deneyimli personellerinizi bir araya getirmenizde fayda var. Çalışanlarınız arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımı, her biri kendi ortamında tek başına çalışan personelleri takım çalışmasına da adapte eder.

Düzenli Toplantılar Yapın

Düzenli Toplantılar Yapın


Uzaktan çalışma sistemini verimli bir şekilde yönetip çalışan bağlılığını artırmak istiyorsanız toplantılara da ayrıca önem vermeniz gerekir. Bu nedenle haftada en az 1 kere toplantı yapmalı, mevcut işleri ekipçe değerlendirmeli ve gelecek planlarınızdan bahsetmelisiniz. Yeni iş programlarını da bu toplantılar kapsamında yaparak çalışanlarınızla aranızdaki kopukluğu ortadan kaldırabilirsiniz. Online iş toplantıları sayesinde bir arada çalışma kültürünün bozulmasını önleyebilirsiniz.

Esnek Bir İş Planı Uygulayın

Uzaktan çalışma, personeller için mesai saatlerinin yarattığı stresi ortadan kaldırır. Çünkü bu model, çalışanlar için esnek çalışma imkânı da doğurur. Dolayısıyla siz de personellerinizin esnek çalışmalarına izin vermelisiniz. Yoğun bir mesai saati uygulaması, ofise gelmeyen ve evden çalışanlar için verimliliği düşürebilir. Bunun nedenle iş programına uyması ve işleri zamanında teslim etmesi şartıyla çalışanlarınız için esnek bir çalışma programı oluşturmalısınız. Böylece kendilerine de zaman ayırabilirler ve çalışma motivasyonları yükselir.

Online Eğitim Programları Oluşturun

Uzaktan çalışma, iş verimliliğini artıran bir modeldir. Fakat bu modelde çalışanlar birbirlerini gözlemleyemedikleri için performanslarında gerileme olabilir. Bu gerilemeyi önlemenin yolu ise online eğitim programlarıdır. Ekip içinden veya dışarıdan bir kişinin zaman zaman online eğitimler vermesi, çalışanların bilgilerini tazeleme ve yeni şeyler öğrenme konusunda etkili olacaktır. Ayrıca bu uygulama ile çalışanlarınıza verdiğiniz önemi de gösterebilir, bağlılık konusundaki riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Online Dinlenme Molaları Organize Edin

Evden çalışma modelinde de personellerinizin molaya ihtiyaç duyacağını unutmamalısınız. Uzaktan çalışan personelleriniz her ne kadar kendi mola saatlerini kendileri ayarlıyor olsalar da bu konuya önem vermeniz, çalışanlarınızın değerli hissetmesini sağlar. Ayrıca ekiple birlikte molaya çıkmak ve sohbet etmek, iş stresini azaltır. Bu nedenle ara sıra online toplantılar düzenleyip çalışanlarınızın kahve eşliğinde iş dışı konularda sohbet etmelerine izin vermelisiniz.

Buluşma Etkinlikleri Düzenleyin

Buluşma Etkinlikleri Düzenleyin


Uzaktan çalışan personellerinizle bağınızın tamamen kopmasını istemiyorsanız zaman zaman bir araya gelmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bunu sağlamak için buluşma etkinlikleri düzenleyip çalışanların ofise gelmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca buluşmayı sadece ofiste yapma şartı da bulunmaz. Ekiple birlikte çalışmak için ofiste buluşabilir, keyifli zaman geçirmek için ise farklı buluşma planları yapabilirsiniz.

Tebrik ve Teşekkür Mesajları Gönderin

Çalışanlarınızla kurduğunuz profesyonel iş bağının yanında duygusal bağa da önem vermelisiniz. Bu doğrultuda çalışanlarınızın özel günleri olacağını göz önünde bulundurup gerekli zamanlarda tebrik mesajları atmalısınız. Doğum günü, evlilik, çocuk sahibi olma gibi durumlarda mutlaka çalışanlarınıza destek olmalısınız. Buna ek olarak iş konusundaki başarıları ve destekleri için teşekkür etmeyi ihmal etmemeli, memnuniyet içeren e-postalar göndermelisiniz.

Yan Hakları İhmal Etmeyin

Uzaktan çalışma modelinde işverenler tarafından yapılan en büyük hatalardan biri, personellerin yan haklarını ihmal etmektir. Çalışanların ofise gelmedikleri için yan haklara ihtiyaç duymayacağını düşünmek ciddi bir hatadır. Tabii bu noktada vereceğiniz yan hakları güncellemeniz de gerekiyor. Örneğin yol ücreti vermek, uzaktan çalışan personeller için faydalı olmayabilir. Yol ücreti yerine çalışma sürecinde kullandığı elektrik ve internet gibi hizmetlerin faturaları için destek sunabilirsiniz.

Personellerin uzakta çalışırken ihtiyaç duyacakları en önemli yan hak ise elbette gıda desteğidir. Evden çalışanların gıda konusunda desteğe ihtiyacı olmadığı yanılgısına kapılmanız, personellerinizin işine olan bağlılığını zedeleyebilir. Bu noktada uzaktan çalışma modeline uygun, yeni nesil yemek kartı olan TokenFlex’i tercih edebilirsiniz.

Türkiye’nin ilk tamamen dijital yemek kartı TokenFlex ile çalışanlarınız, restoranlarda ve marketlerde temassız ödeme yapma imkânına sahip olur. Üstelik TokenFlex kampanyaları sayesinde yemek, gıda, giyim gibi birçok ihtiyacını avantajlı bir şekilde karşılar. Buna ek olarak siz de çalışanlarınıza yemek desteği sunduğunuz için %100’e varan vergi muafiyetinden faydalanabilirsiniz. Çalışan bağlılığını artırmak ve vergi muafiyetlerinden faydalanmak için hemen TokenFlex’e üye olun.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.