Yemek Desteği İçin Nakit mi, Kart mı?

Yemek Desteği İçin Nakit mi, Kart mı? Yemek Desteği İçin Nakit mi, Kart mı?

Birçok işveren, çalışanların temel ihtiyaçlarına destek olmak ister. Bunların başında da elbette gıda desteği geliyor. Bu yemek destekleri de nakit olarak ya da yemek kartına yüklenerek verilebiliyor. Fakat bu yöntemler farklı sonuçlar doğuruyor. Dolayısıyla hangi yöntemin daha avantajlı olduğuna karar vermek gerekiyor. Peki, hangisi daha avantajlı? Yemek kartı mı, nakit mi?

Asıl Ücret ile Yemek Desteğinin Karışması

Yemek yardımının nakit olarak maaşa eklenerek verilmesi, özellikle çalışanlar tarafında yanlış bir algıya sebep olabilir. Çalışanlar, işverenin gıda desteği sağlamadığını düşünebilir. Ayrıca yemek bedeli aylık ücrete eklendiği için iki ayrı ödeneğin tek bir maaş olduğu yanılgısı da doğabilir. Bunlara ek olarak çalışanlar ne kadar yemek desteği aldığını hesaplama konusunda kafa karışıklığı da yaşayabilir.

Yemek desteğinin kart ile verilmesi durumunda çalışanlar, asıl ücretleri ile yan hakları arasındaki farkı görebilir. Bununla birlikte maaş dışında ek bir ödenek almak, çalışma motivasyonunu da artırır. Dolayısıyla çalışan deneyimini iyileştirmek için yemek kartı nakit yardıma göre daha uygun bir seçenek olabilir.

Ücret Zammının Yemek Desteğine Yansımaması

Ücret Zammının Yemek Desteğine Yansımaması


Çalışanların maaşına dönemsel olarak zam yapılır. Bu dönem kimi zaman 1 yıl, kimi zaman 6 ay olur. Yemek desteğinin nakit olarak verildiği durumlarda ise ücrete gelen zamlarda, yemek bedeline ne oranda zam yapıldığının anlaşılması zor olabiliyor. Maaş ve yemek desteğinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Fakat aynı çatı altında oldukları takdirde bu pek mümkün olmuyor.

Yemek bedelinin kartla ödendiği senaryoda ise çalışanlar maaşlarına ve yemek desteklerine gelen zamları ayrı ayrı görebilir. Sadece maaşa ya da sadece yemek bedeline zam yapmak gibi durumlar da söz konusu olabilir. Aynı şekilde prim ve mesai ücretleri de bu konuda karışıklık yaratabileceği için yemek bedelinin tüm bu ücretlerden ayrı olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Özel Kampanya ve Avantajlardan Yararlanma

Yemek kartı hizmeti sunan firmalar, birçok işletme ile iş ortaklıkları yürütür. Bu ortaklıklar sonucunda ise çeşitli kampanyalar yapılır. Yemek kartına sahip çalışanlar, firmaların sunduğu bu kampanyalar sayesinde avantajlı konumda olurlar. Yemek kartı sahiplerine özel olan kampanyalara katılan restoranlarda indirimli yemek yemek ve ücretsiz promosyonlar kazanmak, çalışanlar açısından oldukça faydalıdır. Bu avantajlar, nakit olarak ödenen yemek desteklerinde yoktur.

Yönetim ve Takip Edilebilirlik Kolaylığı

Çalışanlara verilen yemek desteğinin hem işveren hem çalışan hem de muhasebe departmanı açısından ayrıca takip edilmesi gerekiyor. Bu desteğin nakit verilmesi durumunda ise özellikle işverenler ve çalışanlar, takip konusunda sorun yaşayabiliyor. Yemek kartı kullanımında işverenler, hangi kanal üzerinden ne kadarlık yemek desteği verildiğini ve bu destek sonucunda ne kadarlık bir vergi muafiyeti kazandığını daha net görebilir.

Çalışanlar ise yemek kartı üzerinden aldıkları bakiyeyi yönetme konusunda kolaylığa sahip olurlar. Yemek için harcanabilecek toplam bütçeyi ve ne zaman ne kadarlık harcama yapıldığını görebilmek, bütçe yönetimi açısından çalışanlara fayda sağlar.

Yemek desteğinin nakit ya da kart üzerinden verilmesi arasında bir fark yokmuş gibi görünse de sonuçta yemek kartlarının daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Yemek kartları, sunulan hizmetin doğası gereği hem işveren hem de çalışan için birçok avantaj sunar. Bu avantajlardan faydalanmak için yeni nesil dijital yemek kartı TokenFlex’e başvurabilir, çalışanlarınıza gönül rahatlığıyla yemek desteği verebilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.