Yemek Faturası Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yemek Faturası Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir? Yemek Faturası Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çalışanlara sağlanan gıda desteği, pratik olduğu için çoğunlukla yemek kartları üzerinden verilir. Buna ek olarak yemek desteği, nakit olarak veya bir catering firmasından destek alınarak da verilebilir. Yemek ödemeleriyle ilgili faturalar ise desteğin verilme yöntemine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle yemek faturalarında bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Peki, yemek faturası nedir ve hangi detaylara dikkat edilmelidir?

Yemek Faturası Nedir?

Yemek faturası, işverenler tarafından çalışanlara ödenen yemek ücretleriyle ilgili olarak ödeme yönteminde destek alınan firma tarafından işveren adına kesilen faturadır. İşverenler yemek desteği sunmak için başta yemek kartı olmak üzere birçok farklı yöntem seçebilir. Seçilen yöntem, yemek faturasının detaylarını da etkiler.

Çalışanlara ödenen yemek bedeli, vergi muafiyeti kapsamına girdiği için faturalandırma sürecine özellikle dikkat edilmelidir. Şimdi, seçilen yönteme göre faturalandırma detaylarına ve dikkat edilmesi gereken noktalara yakından bakalım.

Yemek Faturasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yemek faturaları, hemen her faturada olduğu gibi düzenleyen ve alıcı ile ilgili detayları, hizmet ve vergi tutarı gibi bilgileri içermelidir. Faturanın düzenlenme tarihine ve KDV oranlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Özellikle KDV önemli bir detaydır. Ülkemizde birçok temel gıda ürününde KDV oranı %1 olarak uygulanmaktadır. Faturada farklı KDV oranına sahip kalemler mevcutsa bunlar gıda harcamasının dışında kalabilir ve vergi muafiyeti hakkı ortadan kalkabilir.

Yemek faturası konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, yemek desteğinin sunulma şekli ile ilgilidir. Çalışanlara yemek desteğini nakit olarak vermek ile yemek kartı üzerinden vermek arasında muhasebeleştirme sürecinde de farklar vardır. Bu önemli noktaları yakından inceleyelim.

Yemek Bedeli Faturası


İşverenler, yemek ücretini çalışanlarına nakit olarak vermeyi tercih edebilirler. Fakat bu durumda herhangi bir kurumla alışveriş yapılmadığı için işveren adına fatura da kesilmez. Yemek desteğinin nakit olarak verilmesi durumunda ödenen ücret bordroya dahil edilir. Yemek ücretleri gider olarak kaydedilebilirken vergi ve SGK prim muafiyetinden de faydalanılabilir.

Bu noktada muafiyetin, ilgili kurumlar tarafından açıklanan günlük yemek bedeli (2024 için KDV dahil günlük 187 TL) ve SGK istisnası (2024 için günlük 157,69 TL) kadarını kapsadığı unutulmamalıdır.

Tabldot Yemek Faturası

İşverenler, yemek desteğini iş yerinin mutfağında hazırlanan yemeklerle de vereblir. Bu yöntem tercih edildiğinde, mutfakta yemek yapma amacıyla satın alınan ürünlerin faturaları yemek faturası niteliği taşır. Fatura, gıda malzemelerinin toptan veya perakende olarak satın alındığı işletme tarafından işveren/iş yeri adına düzenlenir. Tabldot yöntemiyle verilen yemeklerin faturalandırılması sürecinde sadece gıda malzemelerinin dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Catering Yemek Faturası

Bir diğer yemek desteği sunma yöntemi ise catering yani iş yeri dışındaki bir firmadan hizmet almaktır. Catering firmaları, kişi sayısına göre toplu yemek servisi sunarlar. İşverenler ise yemekhane olarak ayrılmış bir bölümde çalışanlarına bu şekilde yemek desteği verebilir. Catering yönteminde yemek faturası, catering firmasının iş yeri için kestiği faturadır.

Catering yemek faturalarında da KDV oranına ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Çünkü %1 KDV oranı, doğrudan gıda alışverişi için geçerlidir ve catering hizmetleri gıda alışverişi olarak kabul edilmez. Çünkü catering hizmetleri %10 KDV’ye tabidir. Bu yöntemde de yemek desteği vergi istisnası, belirlenen günlük yemek bedelini geçmeyecek şekilde hesaplanır.

Yemek Kartı Faturası

Yemek çeki veya yemek kartı olarak bilinen uygulama, ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılır. Hemen her açıdan daha pratik bir seçenek olduğu için hem işverenler hem de çalışanlar yemek kartlarını sıklıkla tercih eder. Bu yöntemde işveren, yemek ücretini karta aktarır; çalışan ise gıda ve yemek harcamalarını yemek kartından yapar. Dolayısıyla yemek kartı faturası, kart hizmeti veren firma tarafından işveren adına kesilir. Bu noktada ilgili faturanın, bakiyenin karta yüklenmesinin ardından 7 gün içinde kesilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yemek kartı kullanımlarında da diğer yöntemlerde olduğu gibi KDV, Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK işçi primi ve SGK işveren primi gibi muafiyetler mevcut. Bu muafiyetlerden faydalanırken fatura işlemlerini de kolaylaştırmak istiyorsanız TokenFlex ile süreci dijitale taşıyabilirsiniz.

TokenFlex, Türkiye’nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak hem işverenlere hem de çalışanlara önemli avantajlar sağlıyor. İşveren olarak yemek ücretlerini dijital ekrandan kolayca çalışanlarınızın kartına aktarabilir, tüm yemek ödemeleri için tek fatura alabilir ve bu sayede zaman kaybı yaşamazsınız.

Yemek desteği süreçlerini kolaylaştırmak ve çalışanlarınıza yemek kartı ile temassız ödeme, indirimli alışveriş yapma gibi imkânlar sunmak için TokenFlex’e hemen başvurun!

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.