Yemek Kartı ile Yılda Kaç TL Tasarruf Edilir?

Yemek Kartı ile Yılda Kaç TL Tasarruf Edilir? Yemek Kartı ile Yılda Kaç TL Tasarruf Edilir?

Beslenmenin en temel ihtiyaç olmasından dolayı yasal zorunluluğu olmamasına rağmen çalışanlarınıza yemek desteği veriyor olabilirsiniz. Verdiğiniz yemek desteği ise sadece çalışanlarınız için değil, sizin için de avantaj sağlıyor. Bu avantajları yıllık dilimde önemli miktarda tasarruf ettiğinizi görebiliriz. Peki, yemek kartı ile bir yılda kaç TL tasarruf edebilirsiniz?

Öncelikle hesaplamada ihtiyacımız olacak günlük yemek bedeline ve yemek kartı istisnalarına bakalım.

2024 Günlük Yemek Bedeli Ne Kadar?

Günlük yemek bedeli genellikle her yıl güncelleniyor. İlan edilen tutar ise çalışanların bir günlük beslenme ihtiyacını karşılayabileceği tutarı ifade ediyor. Son güncelleme sonrasında 2024 yılı günlük yemek ücreti 170 TL + KDV (%10) yani 187 TL oldu.

İlan edilen günlük yemek parası, uymanız gereken bir sınır değil aslında. Çalışanlarınızla karşılıklı anlaşarak farklı tutarda bir yemek bedeli belirleyebilirsiniz. Bu tutarın belirlenmesindeki amaç, yemek desteği sonrasında size sağlanacak istisnaların hesaplanması. Yani vereceğiniz yemek desteğinin 187 TL’lik kısmı vergi istisnası kapsamına giriyor.

Yemek Kartı İstisnaları Nelerdir?

Yemek kartı istisnaları sadece vergileri kapsamıyor. Bu uygulamada SGK ile ilgili ödemelerin bir kısmı için de muafiyetten faydalanabiliyorsunuz. Fakat SGK istisnalarında tutar farklı. 187 TL’lik yemek desteğinin tamamı gelir vergisinden istisna tutulurken SGK priminden istisna tutulan kısım ise günlük 157,69 TL.

Günlük yemek bedelini öderken yemek kartı kullandığınız takdirde sahip olacağınız avantajlar ise şöyle:

  • KDV (%10)
  • SGK Prim İşçi Payı (%14)
  • İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1)
  • SGK Primi İşveren Payı (%20,5)
  • İşsizlik Sigortası İşveren Payı (%2)
  • Gelir Vergisi (%20)
  • Damga Vergisi (%0,759)

Yemek desteği verdiğinizde günlük bedel üzerinden, yukarıdaki oranlarda ekstra maliyetiniz olur. Yemek kartının getirdiği muafiyet avantajı sayesinde ise bu ekstra maliyetleri karşılamanız gerekmez.

Yemek Kartı ile Kaç TL Tasarruf Edilir?

Yemek desteği istisnaları, günlük yemek bedeli üzerinden hesaplandığı için tasarruf hesabı yaparken çalışılan gün sayısını dikkate almak gerekiyor. Aynı zamanda yemek desteği verilen çalışan sayısı ile ödenen yemek bedeli de hesaplama için gerekli olan tutarlar. Buna göre ayda 26 gün çalışan ve günlük 187 TL yemek parası ödediğiniz bir personele ait 1 aylık tasarrufunuz şöyle olacaktır:

İstisnalar Aylık
Bir Çalışana Verilen Aylık Yemek Bedeli 4.862 ₺
Bir Çalışanın Yemek Kartı ile Aylık Toplam Maliyeti 4.756,20 ₺
Yemek Kartı ile Bir Çalışandan Elde Edilen Vergi&Prim Muafiyeti Kazancı 610,24 ₺


Tablodaki örnek hesaplamaya göre her ay her bir çalışan için 4.862 TL yemek desteği verirken yemek kartı sayesinde bu tutarı 4.756,20 TL’ye mal edebilirsiniz. Buna göre çalışan başına vergi&prim muafiyeti sayesinde aylık 610,24 TL’lik avantaja sahip olursunuz. Yani yemek kartları ile her bir personel için yılda ortalama 7.322,85 TL tasarruf edebilirsiniz.

Farklı çalışan sayısı ve yemek bedeli ile elde edeceğiniz tasarrufu “Örnek Avantaj Tablosu” üzerinden hesaplayabilirsiniz.

Yemek Kartı Vergi Muafiyetinden Nasıl Faydalanılır?

Yemek Kartı Vergi Muafiyetinden Nasıl Faydalanılır?


Yemek kartının SGK ve vergi avantajlarından faydalanabilmek için yapmanız gereken tek işlem, yemek desteğini TokenFlex dijital yemek kartı üzerinden vermektir. Üstelik TokenFlex kullanmanın hem sizin hem de çalışanlarınız için çeşitli avantajları da bulunur.

Çalışanlarınız yemek bakiyelerini TokenFlex’in kurumsal online portalından kolayca yükleyerek maliyetin yanında zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Çalışanlarınız ise TokenFlex’in geniş ağa sahip anlaşmalı noktalarından ihtiyaçlarını karşılar, ödemelerini temassız yapar ve çeşitli kampanyalardan yararlanır. Böylece çalışanlarınızın memnuniyetini ve verimini de artırabilirsiniz.

İşletmeniz için TokenFlex’e başvuru yapın, her bir personeliniz için yılda yaklaşık 6.196,26 TL tasarruf edin!

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.