Catering Nedir, Catering Hizmetleri Nelerdir?

Catering Nedir, Catering Hizmetleri Nelerdir? Catering Nedir, Catering Hizmetleri Nelerdir?

Bireysel müşterilere yemek servisi sunan restoranların dışında kurumlara hizmet veren gıda firmaları da mevcuttur. Catering olarak bilinen bu firmalar toplu yemek ihtiyaçlarını karşılamak adına hizmet verirler. Peki, tam olarak catering ne anlama gelir, catering firmaları nasıl çalışır ve hangi hizmetleri verirler?

Catering Nedir?

Catering, kısaca toplu yemek servisi olarak tanımlanabilir. Türkçe karşılığı “yemek servisi” olan catering terimi, kurum ve organizasyonlar için toplu yemek hizmeti sunan gıda sektörünün kabul edilen genel adı haline gelmiştir. Bu hizmeti veren firmalar ise catering şirketi olarak adlandırılıyor.

Catering firmaları; fabrika, ofis, otel gibi sürekli ve toplu yemek ihtiyacı bulunan firmalara hizmet verirler. Aynı zamanda düğün, cenaze, toplantı gibi çok sayıda insanı bir araya getiren yemekli organizasyonlarda da catering hizmeti alınır.

Catering Hizmetleri Nelerdir?

Catering, birçok farklı hizmet türünü içerir. Bu hizmetlerle çoğunlukla çalışan sayısının çok olduğu iş yerlerinde karşılaşırız. Catering firmalarının en yaygın hizmetleri arasında endüstriyel catering vardır. Toplu yemek servis eden bu gıda işletmelerinin başlıca hizmetleri ise şöyledir:

  • Endüstriyel catering (iş yerinde yemek)
  • Açık büfe catering
  • Ofise teslim catering
  • Mobil catering (yemek kamyonu)
  • Özel catering

Şimdi, bu hizmetlerin içeriğine ve işleyişine yakından bakalım.

Endüstriyel Catering (İş Yerinde Yemek)

En sık başvurulan catering hizmetlerinin başında endüstriyel catering gelir. İş yerinde yemek veya iş yemeği olarak da tanımlanabilen bu hizmeti genellikle büyük şirketler, fabrika işletmecileri ve benzer ticari kuruluşlar alır. Kalabalık iş ortamlarında ihtiyaç duyulan toplu yemek servisi, endüstriyel catering ile karşılanır.

Endüstriyel catering hizmetleri kapsamında catering firmaları, genellikle ana yemekler, salatalar, tatlılar ve içecekleri hazırlayıp servis ederler. Menü önceden bellidir ve her çalışana aynı yemek servis edilir. Çoğu zaman yemekler toplu bir şekilde iş yerine getirilerek teslim edilir. Servis ve dağıtım ise hizmeti alan kuruluşun bünyesindeki görevli personel tarafından yapılır.

Açık Büfe Catering

Açık büfe catering hizmetleri genellikle otel ve dinlenme tesisi gibi müşterilerine yemek servisi yapan işletmelerin başvurduğu catering türüdür. Zengin bir menünün bulunduğu açık büfe catering’de yemekler sürekli sıcak tutulur. Müşteriler ise bir tepsi veya tabakla hazırdaki yemeklerden dilediklerini alırlar.

Ofise Teslim Catering

Ofise teslim catering de aslında endüstriyel catering hizmeti altında değerlendirilebilir. Çünkü bu hizmet türünde de temel odak, bir iş yerinde çalışan personellerin yemek ihtiyacını karşılamaktır. Fakat ofise teslim catering türünde yemek şirketinin sunduğu bazı farklılıklar mevcuttur.

Bu hizmet türü tercih edildiğinde ofise genellikle bir menü gönderilir. Personeller, menüde bulunan seçenekler arasından yemek tercihlerini yaparak catering firmasına bildirirler. Firma ise talep edilen yemekleri kullan at paketler ile ofise teslim eder.

Mobil Catering (Yemek Kamyonu)

Mobil catering; festival benzeri açık hava etkinliklerinde yemek servisi yapılması gerektiğinde tercih edilir. Yemek kamyonu olarak da bilinen bu catering formatında yemekler; mutfak formunda dizayn edilmiş kamyon, minibüs ve karavan gibi araçlardan servis edilir. Catering şirketleri, bu araçları mobil bir şekilde yemek servisine ihtiyaç duyulan alana götürerek hizmet verirler.

Özel Catering

Özel catering, kısa vadeli ve çoğu zaman tek seferlik alınan yemek hizmetlerini kapsar. Menünün ve sunumun müşterinin ihtiyacına göre şekillendirildiği bir hizmet olduğu için özel catering olarak bilinir. Genellikle düğün, nişan, sünnet, doğum günü, kutlama, parti, cenaze gibi organizasyonlarda tercih edilir.

Catering Hizmeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Catering Hizmeti Alırken
 

Catering hizmeti almadan önce dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. Kalabalık bir grubun damak zevkine aynı anda hitap edebilmek ve büyük ölçekli bir yemek organizasyonunda hijyeni sağlamak oldukça zordur. Dolayısıyla bu hizmeti almanın bazı riskleri de mevcuttur. Risklerden korunmak için catering firmasını seçerken hassas davranmalısınız.

Öncelikle catering firmasının hijyene önem verdiğinden ve taze malzemeler kullandığından emin olmalısınız. Firmanın yemek servisini sağlıklı kaplarda yapması da önemli bir detaydır. Menü zenginliği ve yemek lezzeti, dikkat edilecek bir başka detaydır. Servis yapma görevini de üstlenen bir firma ile çalışmak istiyorsanız müşteri memnuniyetini ön planda tutan ve güler yüzlü hizmet veren bir şirket seçmelisiniz.

Catering hizmeti almak pratik ve zaman zaman ekonomik olduğu için avantajlı görünebilir. Fakat bu sistem bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Örneğin çalışanlarınız için catering hizmetlerini tercih ettiğinizde, çalışanlarınızın servis edilen yemekleri beğenmeme ihtimalleri vardır. Bu da çalışma performanslarını doğrudan etkileyebilir. Ayrıca özel beslenme programları bulunan çalışanlarınız da olabilir. Bu nedenle catering gibi sınırları olan bir yöntem yerine personellerinizin daha özgür bir şekilde yemek yemelerini sağlayan TokenFlex yemek kartını tercih edebilirsiniz.

Tamamen dijital yemek kartı TokenFlex, geniş üye iş yeri ağı sayesinde çalışanlarınızın dilediği tarzda yemek yiyebilmesine imkân tanır. Ayrıca başta gıda olmak üzere birçok farklı sektörde geçerli özel kampanyaları da bulunan TokenFlex yemek kartı sayesinde çalışanlarınızı memnun edebilir, daha verimli çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak %100’e varan vergi muafiyetinden de faydalanmak istiyorsanız hemen TokenFlex’e başvurun.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.