Coworking Nedir, Coworking Space Nasıl Seçilir?

Coworking Nedir, Coworking Space Nasıl Seçilir? Coworking Nedir, Coworking Space Nasıl Seçilir?

Son yıllarda birçok farklı çalışma modeli ortaya çıktı. Ofis zorunluluğunu ortadan kaldıran yeni nesil çalışma modelleri, sağladıkları avantajlar ve esneklikler sayesinde de hızla yaygınlaştı. Kurumsal ofislere ihtiyaç duymadan çalışma alanı sunan modele coworking sistemini örnek gösterebiliriz. Co working, co-working veya coworking gibi isimlerle karşımıza çıkan bu model, çalışanlar için önemli avantajlar sağlıyor. Peki, tam olarak coworking ne demektir ve coworking ofis seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Coworking Nedir?

Coworking, sabit bir ofis veya iş yerinde çalışma zorunluluğu bulunmayan kişilerin belirli alanları ortaklaşa kullanarak işlerini yürüttüğü bir çalışma modelidir. Bu sistemde tam olarak bir iş yeri kavramı yoktur. Freelance (serbest) veya remote (uzaktan) gibi ofis zorunluluğu gerektirmeyen iş modellerine sahip kişiler, coworking sistemini rahatlıkla kullanabilirler. Bu sistemde sadece çalışma alanı değil, ekipmanlar da paylaşımlı olabilir. Ayrıca bilgi ve fikir paylaşımı için de oldukça verimli bir çalışma stratejisi olarak değerlendirilebilir.

Coworking Space Nedir?

Coworking space, farklı işverene bağlı veya kendi şirketi bulunan kişilerin bağımsız bir şekilde çalışabilecekleri ortak çalışma alanlarına verilen isimdir. “Coworking” kelime olarak “ortak çalışma” anlamına gelir ve “alan” anlamına gelen “space” de ortak çalışılabilen alanları ifade eder.

Günümüzde coworking space olarak kullanılabilen birçok yer vardır. Bu yerler, bir çeşit kafe gibi işletmelerdir. Uzaktan veya serbest çalışan kişiler, belirli bir ücret karşılığında coworking alanlarında çalışabilirler. Coworking space’ler genellikle saatlik veya günlük olarak ücretlendirilirler. Bu sistemi tercih ederek çalışanlar çoğunlukla kendi bilgisayarlarını kullansalar da coworking ofislerde ortak kullanıma açık bilgisayarlar da bulunur.

Bir coworking space sadece bir çalışma alanı değil, yaşam alanı da sunar. İşletmenin konseptine göre çeşitli sosyalleşme alanları, etkinlik mekânları ve dinlenme odaları da coworking space’lerde bulunabilir. Ayrıca bu ortak çalışma alanlarında yiyecek ve içecek servisleri de vardır. Buna ek olarak bazı coworking space’ler, doğrudan çalışanların kullanabileceği bir mutfak da barındırabilir.

Coworking space’lerde bulunabilecek imkânları şöyle sıralayabiliriz:

  • Toplu veya bireysel çalışma alanları
  • Elektrik, su, ısınma ve internet bağlantısı
  • Bilgisayar, yazıcı, projeksiyon gibi ekipmanlar
  • Sıcak ve soğuk içecekler ile atıştırmalıklar ve yemekler
  • Konforlu çalışma koltukları ve yeterli alana sahip masalar
  • Kişisel kullanıma açık mutfaklar
  • Toplantı, konferans ve sergi salonları
  • Masa oyunu gibi aktivitelerin bulunduğu sosyal alanlar
  • Dinlenme odaları

Coworking Space Nasıl Seçilir?

Coworking Space Nasıl Seçilir?


Coworking space seçimi oldukça önemlidir. Çünkü bu çalışma alanları, iş modeli gereği evden çalışmak durumunda olanlara hitap eder. Yaşam ve dinlenme alanı olan ev ortamında çalışmak ise herkese uygun bir seçenek değildir. Örneğin evden çalışmak sizin için sıkıcı olabilir veya ev ortamı ve çevresel faktörler, çalışma motivasyonunuzu düşürebilir. Bu olumsuz durumlara maruz kalmamak için coworking space’lerde çalışmayı tercih edebilirsiniz.

Peki, coworking space seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

  1. İnternet hızı ve bağlantı kalitesi
  2. Çalışma masası ve sandalyesinin konforu
  3. Ortamın aydınlatma seviyesi
  4. Ortamın gürültü seviyesi
  5. Yiyecek ve içecek seçenekleri
  6. Yiyecek ve içeceklerin lezzeti
  7. Elektronik ekipmanların kalitesi ve performansı
  8. Sunduğu network imkânı
  9. Lokasyonu ve ulaşım kolaylığı
  10. Ücret tarifeleri

Coworking Çalışma Modelinin Avantajları

Coworking çalışma modeli ve ortak çalışma alanları, birçok farklı konuda avantaj sunuyor. Avantajların çok olması ise coworking space tercih edenlerin sayısını artırıyor. Şimdi, coworking modelinin ve ortak çalışma alanlarının avantajlarına yakından bakalım.

Verimlilik ve Motivasyon Artışı

İnsanların coworking’i seçmelerindeki en önemli noktalardan biri, verimliliği ve motivasyonu artırmasıdır. Çünkü birçok insan, ev ortamında yeterli motivasyonu bulamaz ve verimli bir şekilde çalışamaz. Profesyonel bir ofis şeklinde tasarlanan coworking space’ler ise kişilere, işe odaklanabilme imkânı sunar.

Esnek Çalışma Saatleri

Coworking alanlarında çalışmanın bir diğer avantajı da giriş çıkış saatlerindeki esnekliktir. Yani ortak çalışma alanlarında mesai saati kavramı yoktur ve burada çalışmak isteyenler, istedikleri zaman giriş - çıkış yapabilirler.

Ev - İş Ayrımı

Evden çalışma modelinin dezavantajlı yönü olarak kabul edilen noktalardan biri, çalışanların ev ile iş ayrımı konusunda problem yaşamasıdır. Normal şartlarda temel ihtiyaçları giderme, dinlenme ve zaman geçirme gibi durumlar için bir yaşam alanı olan ev ile iş yerinin ayrımını yapabilmek önemlidir. Yaşam alanında ticari işleri yürütmek, kimi zaman zor olabilir ve kişinin dinlenememesine yol açabilir. Coworking space kullanımı ile bu sorun çözülebilir.

İhtiyaca Göre Faydalanabilme

Ortak çalışma alanları, düzenli çalışma gerektirmez. Bu sayede uzaktan veya serbest çalışanlar sadece ihtiyaç duyduklarında buraları kullanma imkânına sahip olurlar. Aynı şekilde sabit bir kurumsal ofise sahip olmayan şirket sahipleri ve startup girişimcileri için de bu imkân önemli avantajlar sunar. Önemli işler, sunumlar veya toplantılar için sadece birkaç saatliğine ofise ihtiyaç duyanlar bu avantajdan yararlanabilirler.

Bütçe Avantajı

Coworking modelinin bütçe konusundaki avantajı, az sayıda ortak veya çalışandan oluşan şirketler için geçerlidir. Bir ofis kiralamak, dekore etmek ve iş ekipmanlarını temin etmek önemli bir bütçe gerektirir. Yeni kurulmuş küçük ölçekli şirketler ve startuplar için bu bütçeyi ayırmak zordur. Fazladan harcama yerine coworking space kullanmak bütçe açısından çok daha avantajlıdır.

Network Fırsatları

Coworking modelinin en önemli avantajlarından biri de network fırsatları sunmasıdır. Ortak çalışma alanlarında, farklı sektörlerde önemli pozisyonlarda görev yapan kişilerle karşılaşabilmek mümkündür. Coworking space’lerin sosyalleşme ortamları, yeni insanlarla tanışma ve iş ortaklığı imkânı yakalama gibi konularda kişilere avantaj sağlar.

Coworking Çalışma Modelinin Dezavantajları

Genellikle avantajlarıyla öne çıkan coworking modelinin bazı konularda dezavantajları da vardır. Fakat bu dezavantajlar kişiye göre de değişiklik gösterebilir. Coworking modelinin ve ortak çalışma alanlarının dezavantajlarını birlikte inceleyelim.

Konfor Eksikliği

Ortak çalışma alanlarında özenle seçilmiş ofis mobilyaları bulunuyor olabilir. Fakat çalışma masaları ve sandalyelerinin kişiye özel seçilmesi, konfor açısından daha önemlidir. Coworking space’lerde bulunan bir masa veya sandalye sizin için yeterince konforlu olmayabilir.

Kalabalık ve Gürültü Problemi

Ortak çalışma alanlarının toplu çalışmalar gerçekleştirilen ortamları zaman zaman kalabalık olabilir. Bu kalabalıktan doğan gürültü ise verimli bir şekilde çalışmanıza engel olabilir. Ayrıca çeşitli etkinliklerin de düzenlendiği coworking space’lerde kalabalık ihtimali de her zaman vardır. Tek kişilik ortamlar da genellikle daha yüksek bir fiyat tarifesine sahiptir.

Özelleştirilemeyen Alanlar

Coworking space’ler genellikle tek tip dekorasyon modeline sahiptir. Bu durum özellikle büyük şirketlerle iş ortaklığı yürüten şirket sahipleri için problem olabilir. Ortak kullanım için tasarlanmış bir ortamda sunum veya toplantı yapmak, şirket sahibini prestij açısından dezavantajlı duruma düşürebilir.

İnternet Kesintileri

Ortak çalışma alanlarında internet bağlantısına ekstra özen gösterilir. Mümkün olan en yüksek teknolojiler kullanılarak internetin bağlantı kalitesi ve hızı yüksek tutulmaya çalışılır. Fakat bazen kapasitenin üzerinde bir kalabalık olabilir ve bu durumda internet hızı düşebilir veya kesintiler yaşanabilir. Bu da işlerin aksamasına sebebiyet verebilir.

Coworking Kimler İçin Uygun?

Coworking çalışma modeli her çalışan için uygun değildir. Bu modeli tercih edip ortak çalışma alanlarında çalışabilecek kişilerin şirkete ait bir ofise gitme zorunlulukları bulunmamalıdır. Ayrıca bu kişiler, dijitalden yürütülebilen mesleklere sahip olmalıdırlar. Fiziki eylemler gerektiren işler için ortak ofisler uygun değildir.

Coworking ve coworking space’lerin uygun olduğu kişileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Freelance (serbest) çalışanlar
  • Remote (uzaktan) çalışanlar
  • Kendi şirketine sahip olanlar
  • Startup girişimcileri
  • Dijital gezginler
  • Bireysel çalışanlar

Şirketinizde uzaktan veya hibrit çalışma modelini uyguluyorsanız çalışanlarınızın coworking space kullanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu noktada çalışanlarınız, ofis olarak farklı yerleri tercih edebilirler. Bazı işletmelerde şirkete özel bir ofis olmadığı için çalışan bağlılığını artırmak zor olabilir. Fakat doğru yöntemlerle bunu sağlayabilmek mümkündür. Bu yöntemler hakkında bilgi almak için “Uzaktan Çalışma Döneminde Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.