Evlilik Yardımı Nedir, Verilmesi Zorunlu mudur?

Evlilik Yardımı Nedir, Verilmesi Zorunlu mudur? Evlilik Yardımı Nedir, Verilmesi Zorunlu mudur?

İşverenler, çalışan bağlılığını artırmak ve çalışanların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla bazı yan haklar sunarlar. Yemek ve yol ücreti gibi temel hakların yanında evlilik yardımı gibi özel destekler sunan işverenler de bulunur. Peki, evlilik yardımı nedir ve evlilik yardımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Evlilik Yardımı Nedir?

Evlilik yardımı, bir iş yerindeki çalışanın evlenmesi nedeniyle hediye veya sosyal destek amacıyla verilen nakit ve benzeri tüm yardımları kapsar. Bu destek, hâlihazırda evli olan çalışanlara değil, işe başladıktan sonra evlenen kişilere, genellikle düğün döneminde verilir. Bazı işverenler düğün masraflarını hafifletmek amacıyla düğün öncesi evlilik desteği verir. Bazı şirketlerde ise düğün sonrası, ev hediyesi amacı taşıyan evlilik yardımları sunulur. Evlilik ücreti ödenmesindeki temel amaç ise çalışanın işine olan bağlılığını artırmaktır.

Çalışanlara Evlilik Yardımı Vermek Zorunlu mudur?

Evlilik yardımı, her şirket tarafından verilen bir yan hak değildir. Çünkü evlilik desteği sunmak zorunlu değildir. Sosyal yardımlara önem veren ve çalışan mutluluğunu ön planda tutan şirketler, evlilik sürecindeki çalışanlarına maddi ve manevi destek sunmak için bu yöntemi tercih ederler. Fakat nakit veya başka bir şekilde evlilik yardımı sunma zorunlulukları yoktur.

Yan hak olarak sunulan evlilik parasını, evlilik tazminatı ile karıştırmamak gerekir. Evlilik tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıl çalışan ve evlilik sebebiyle işten çıkan kadın çalışanlara ödenmesi zorunlu olan bir ücrettir.

Çalışanlara Verilebilecek Evlilik Yardımları Nelerdir?

Evlilik konusundaki sosyal destekler sadece nakit para olarak verilmeyebilir. İşverenler, evlilik ücreti dışında farklı hediyelerle de evlenecek olan çalışanlarına destek olabilirler. Nakit para vermek, evlenecek çalışanın kendi tercihlerine göre ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlar. Bu nedenle en yaygın evlilik desteği türü nakit paradır.

Şirketler, çalışanlarına geleneksel bir hediye olan altını da evlilik yardımı olarak verebilir. Mobilya, beyaz eşya, tatil, uçak bileti ve hediye çeki gibi düğün hediyeleri de işverenlerin tercihleri arasındadır. Bunların dışında kira, giyim, ısınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılayacak yardımlar da evlilik desteği olarak sunulabilir.

Nakit Verilen Evlilik Yardımı Ne Kadar Olmalıdır?

Evlilik yardımları belirli bir kanuna bağlı olmadığı için nakit olarak verilmesi halinde söz konusu ücret işveren tarafından belirlenir. Bazı şirketlerde bu konuyla ilgili kurallar önceden belirlenmiş olabilir. Kimi zaman standart bir ücret belirlenirken kimi zaman da çalışanın aldığı maaşa göre farklı ücretler hesaplanabilir.

Evlilik Yardımları Vergiye Tabi midir?

Evlilik Yardımları


Evlilik yardımlarının vergilendirilmesiyle ilgili uygulama Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesine göre nakit olarak verilen evlilik yardımlarının, ilgili çalışanın 2 aylık maaşına kadar olan kısmı Gelir Vergisi’nden muaftır. Örneğin 15.000 TL maaş alan bir çalışana 40.000 TL evlilik ücreti verilmesi halinde bu tutarın 30.000 TL’si istisna olurken 10.000 TL’si vergiye tabidir.

Evlilik Yardımı Prime Esas Kazanca Dahil midir?

Evlilik yardımı olarak verilen ücretlerin SGK kayıtlarıyla ilgili detaylar Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alır. Kanun’un 80. maddesindeki açıklamaya göre evlenme yardımları prime esas kazanca dahil edilmez.

Çalışanlara Evlilik Yardımı Vermenin Faydaları Nelerdir?

Çalışanlara evlilik yardımı vermek, ek bir maddi kaynak gerektirir. Fakat bu tip destekler, şirket açısından oldukça önemli faydaları da beraberinde getirir. Çalışanlara evlilik desteği sunmanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Çalışanların şirkete olan bağlılığını artırır.
  • Çalışana verilen önemin gösterilmesini sağlar.
  • Çalışma motivasyonunun artmasına yardımcı olur.
  • Nitelikli personeli işe almayı kolaylaştırır.
  • İş yerinde verimli bir çalışma kültürü oluşmasını sağlar.
  • Çalışanların daha mutlu bir iş bilinciyle çalışmasına zemin oluşturur.

İşveren olarak çalışanlara vereceğiniz bu tür yan haklar ve destekler, çalışanlarınızın motivasyonunu artırır. Buna bağlı olarak çalışanların verimliliğini ve performansını artırmak için de bu uygulamalar faydalıdır. Benzer amaçlarla çalışanlarınıza verebileceğiniz hediyelerle ilgili fikirlere “Özel Günlerde Çalışanlara Verilebilecek Hediyeler” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.