Sağlıklı Beslenmeye Önem Veren Restoranlar İçin İpuçları

Sağlıklı Beslenmeye Önem Veren Restoranlar İçin İpuçları Sağlıklı Beslenmeye Önem Veren Restoranlar İçin İpuçları

Restoranınızda sağlıklı beslenmeye özen gösteriyor ve sağlıklı yemekler sunuyorsanız bunu müşterilerinize doğru bir şekilde aktarmalısınız. Bunun için menü içeriği, sunduğunuz yemekler, pişirme teknikleri, porsiyonlar ve benzer konularda restoranınızın küçük dokunuşlara ihtiyacı olabilir. Bu dokunuşlarla müşterilerinizi sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğinize ikna etmeniz daha kolay olacaktır. Peki, sağlıklı restoran kimliğini öne çıkarmak için neler yapmanız gerekiyor?

Menüye Kalori Bilgisi Ekleyin

Menüyü güncellemekle işe başlayabilirsiniz. Menüde yer alan yiyecekler hakkında müşterilerinizin fikir sahibi olması oldukça önemlidir. Bu konuda yapmanız gereken, menüye kalori bilgilerini eklemek. Hangi yemeğin kaç kalori olduğu bilgisi, beslenmesine özen gösteren müşteriler için oldukça faydalıdır.

Kalori bilgisiyle birlikte yemeklerin içeriklerini de mutlaka yazmalısınız. Menüde yemeğin gerçek fotoğrafıyla birlikte içerik ve kalori bilgisinin bulunması, müşterilerinizin sağlıklı beslenme alışkanlıklarına önem verdiğinizi gösterir.

Porsiyon Tercihi Sunun

Menüdeki bazı yiyeceklerin tercih edilmemesinin sebebi, porsiyonunun beklenenden büyük ya da küçük olması olabilir. Porsiyon büyüklüğü, özellikle porsiyon küçülterek diyet yapmak isteyen müşterileriniz için önemlidir. Bu nedenle mümkün olan tüm yiyecekler için porsiyon tercihi sunmalısınız.

Büyük, orta ve küçük gibi temel porsiyonların yanında bu porsiyonların gram bilgisini de mutlaka menüye eklemelisiniz. Ayrıca uygun olan yiyecekleri grama göre de porsiyonlara ayırabilirsiniz. Böylece müşterileriniz ihtiyaçlarına göre yemek tüketebilir ve dengeli beslenmeye devam edebilir.

Ev Yapımı Yiyecekler Servis Edin

“Handmade” kültürünün dünya genelinde yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri, bu yiyeceklerin daha sağlıklı olması. Paketli gıdalarda çeşitli koruyucular olabiliyor, fakat ev yapımı yiyeceklerde koruyucu kullanmaya ihtiyaç duyulmuyor. Dolayısıyla ev yapımı yiyeceklere menünüzde yer vererek sağlıklı beslenmeye önem verdiğinizi gösterebilirsiniz.

Ev yapımı yiyecek konusu özellikle kahvaltı sunumları yapan restoranlar için önemli. Örneğin reçel, bal gibi kahvaltılıklar ev yapımı olduğundan daha çok tercih edilebiliyor. Bununla birlikte salata ve yemeklerde de organik sebzeler kullanarak handmade kültürüyle sağlıklı restoran kimliğini öne çıkarabilirsiniz.

Doğal İçecekler Hazırlayın

doğal meyve içeceği


Sağlıklı beslenme sadece yiyecekleri değil, içecekleri de kapsıyor. Bu noktada ambalajlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Restoranınızda taze sıkılmış meyve suyu gibi doğal içeceklere daha fazla yer vermelisiniz. Taze ve organik meyvelerle sıkma meyve suyunun yanında çeşitli soğuk içecekler de hazırlayabilirsiniz. Ayrıca içecekleri hazırladığınız meyvelerin organikliğine de menüde vurgu yapmalısınız.

Doğal içecek menünüzü sıcak içeceklerle de zenginleştirebilirsiniz. Örneğin bitki çayı servisiniz varsa poşet çayları değil, doğrudan bitkileri kullanmalısınız. Sütlü içeceklerde günlük süt kullanarak ve boza gibi hem yöresel hem de besleyici içecekleri menüye ekleyerek bu konuda da sağlıklı beslenmeye önem verdiğinizi gösterebilirsiniz.

Özel Beslenme Tercihlerini Unutmayın

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi kendi isteği üzerine değil, zorunluluktan tercih edenler de olabilir. Örneğin glutensiz gıdaların yaygınlaşma sebeplerinin başında bazı hastalıklar geliyor. Bu nedenle menünüzde mutlaka glutensiz yiyeceklere de yer vermelisiniz. Ayrıca bazı yiyecek ve içeceklerin şekersiz veya az yağlı gibi seçeneklerini de menüye ekleyebilirsiniz.

Mevsime Göre Menü Oluşturun

İçecek konusunda vurguladığımız organikliği, menüdeki birçok yiyecek için de uygulamanız gerekiyor. Özellikle meyve içerikli yiyecek ve içeceklerde bu durumu mutlaka öne çıkarmalısınız. Çünkü bazı meyveler sadece belirli mevsimlerde yetişiyor. Bu yüzden diğer mevsimlerde bu meyveleri görmek, müşterilerde olumsuz bir algıya sebep olabilir.

Bu durumun önüne geçebilmek için mevsimi gelen meyveleri daha fazla öne çıkarabileceğiniz mevsimlik menüler oluşturabilirsiniz. Mevsiminde toplanan meyvelerle hazırlayacağınız yiyecek ve içeceklerle doğru beslenmeyi desteklediğinizi müşterilerinize gösterebilirsiniz.

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Uygulayın

Bazı restoranlarda mutfak bölümü görünmezken bazı restoranlarda yemeklerin nasıl pişirildiği görülebiliyor. Bu şeffaflıkla ilgili bir uygulama; fakat yemeklerin nasıl pişirildiğini göstermek, doğru pişirme tekniklerinin uygulandığını ifade etmiyor. Sağlıklı beslenme konusunda titiz davranan müşteriler, yemeklerin nasıl piştiğine de çok önem verebilir.

Bu konuda yapmanız gereken; mutfağınızda buharda pişirme, kendi suyunda pişirme, fırınlama gibi çeşitli pişirme tekniklerini uygulamak. Menüye de farklı pişirme teknikleriyle hazırlanmış yemekleri koyarak bu konuda müşterilerinizi aydınlatabilirsiniz. Böylece hassasiyeti bulunan müşterilerinizden tam not alabilirsiniz.

Bu ipuçlarından yola çıkarak restoranınızda değişikliğe gidebilir ve daha sağlıklı bir restoran kimliğine sahip olabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye önem veren restoranınıza daha fazla müşteri çekmek için de “Restoranlar İçin Etkili Pazarlama Tüyoları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.