Yol ve Yemek Ücretleri Vergiye Tabi midir?

Yol ve Yemek Ücretleri Vergiye Tabi midir? Yol ve Yemek Ücretleri Vergiye Tabi midir?

Birçok işveren, çalışanlarına maaşın dışında yol ve yemek ücreti de öder. Yapılan bu ödemenin zorunlu olup olmaması ve vergiye tabi tutulmasıyla ilgili de çeşitli soru işaretleri vardır. Biz de bu doğrultuda “Yol ve yemek ücreti 2024 yılında ne kadar, yol ve yemek ücreti zorunlu mu ve yol ve yemek ücretleri vergiye tabi mi?” gibi sorulara cevaplar verdik.

Yol ve Yemek Ücreti Nedir?

Yol ve yemek ücreti, çalışanların yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla sunulan yan haklardır. Yol ücreti, personel servisi bulunmayan firmaların çalışanlarına verdiği bir ücrettir. Çalışanlar, işe gidip gelirken doğan yol masrafını bu destek ile öder.

Yemek ücreti de iş yerinde yemekhanesi bulunmayan ve çalışanlarına yemek vermeyen iş yerleri tarafından verilen bir maddi destektir. Çalışanlar, nakit veya yemek kartı olarak verilen yemek ücretleri ile gıda ve beslenme ihtiyaçlarını karşılar.

Yol ve Yemek Ücreti Zorunlu mu?

İşverenlerin çalışanlara karşı sorumluluklarını belirleyen 4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışanlara yol ve yemek ücreti vermek zorunlu değildir. Personele ödenecek zorunlu ve isteğe bağlı ücretler, kanun kapsamında düzenlenmiştir. Kanuna göre işverenlerin yan hak tanıma gibi bir zorunlulukları yoktur.

Zorunlu olmamasına rağmen birçok işveren, çalışanlarına personel servisi veya yemek imkânı sunar. Bu imkânı sunamayanlar ise yol ve yemek ücreti öderler. Bunun sebebi; çalışanların yaşam standardını, iş yerine bağlılığını ve çalışma motivasyonunu yükseltmektir. Yol ve yemek ücreti gibi yan haklar tanıyan iş yerleri, nitelikli personel bulma konusunda da avantajlı olurlar.

Yol ve Yemek Ücreti İçin Vergi Ödenir mi?

İşverenlerin çalışanlarına yan hak tanıyabilmesini kolaylaştırmak için devlet tarafından yapılan bazı düzenlemeler vardır. Bu düzenleme ise vergi muafiyetidir. İşverenler, çalışanlarına ödedikleri yol ve yemek ücretlerinden doğan gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulurlar. Ayrıca yemek tutarına ait KDV için de indirimden faydalanırlar. Yani yol ve yemek ücreti için işverenin kendi adına veya çalışanı adına ödemesi gereken bir vergi yoktur.

Yol ve Yemek Ücreti İçin SGK Primi Ödenir mi?

Yol ve yemek ücreti konusunda SGK primleriyle ilgili de bir düzenleme mevcuttur. Fakat SGK primlerinde, ödenen yol ve yemek ücretinin tamamı için bir muafiyet söz konusu değildir. Uygulama farklı şekilde işler. Buna göre işverenler; çalışanlarına ödedikleri yol ve yemek ücretlerinin, günlük brüt asgari ücretin %23,65’ine kadar olan kısmı için SGK primlerinden muaf tutulurlar.

Günlük Yol Ücreti Ne Kadar? (2024)

Günlük yol parası 2024 yılı için 88 TL olarak belirlenmiştir. Yol ücreti yılda bir veya iki kez olmak üzere güncellenir. Bu güncelleme, genellikle asgari ücrete bağlı olarak yapılır. 2024 yılı için yapılan son güncellemeye göre de bu tutar 88 TL’ye yükseltilmiştir.

Günlük yol ücreti olan 88 TL, işverenin ödemek zorunda olduğu tutar değildir. Bu tutar, primden ve vergiden muaf yol ücretini ifade eder. Yani bir işveren, bir çalışanına ödediği yol ücretinin günlük 88 TL’ye kadar olan kısmı için muafiyetlerden yararlanır. Yol ücretleri genellikle aylık olarak ödenir. Peki, aylık yol parası ne kadar?

Aylık Yol Ücreti Nasıl Hesaplanır? (2024)

Aylık yol ücreti hesabı yapılırken bir personelin ilgili ay içerisinde çalıştığı gün dikkate alınır. Çünkü personel, sadece işe geldiği günler için yol parasına ihtiyaç duyar. Bu hesabı yaparken 2024 yol ücreti istisna tutarı olan 88 TL ile çalışılan gün sayısını çarpmak yeterlidir. Ayda 26 gün çalışan bir personelin yol ücretini şu şekilde hesaplayabiliriz:

  • 2024 Yol Ücreti: 88 TL
  • Çalışılan Gün Sayısı: 26 gün
  • Aylık Yol Ücreti İstisna Tutarı: 88 x 26 = 2.288 TL

Günlük Yemek Ücreti Ne Kadar? (2024)

Günlük Yemek Ücreti Ne Kadar?
 

Günlük yemek ücreti 2024 yılı için 187 TL olarak güncellenmiştir. Yol ücretinde olduğu gibi yemek ücreti de her yıl bir veya iki kez güncellenir. Ayrıca bu ücretler çoğunlukla aynı anda artış gösterir. Ücretlerle ilgili şartlar da çoğunlukla aynıdır.

2024 günlük yemek bedeli olarak açıklanan 187 TL’nin de işveren tarafından ödenmesi zorunlu tutar olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu tutar da tıpkı yol ücretindeki gibi vergi ve prim muafiyetlerini hesaplamak için kullanılır. İşveren, bu tutarın altında veya üstünde bir yemek ücreti tutarı belirleyebilir.

Aylık Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır? (2024)

Aylık yemek ücreti hesabı yapmak için çalışana ödenen yemek ücretini ve personelin ilgili ay içinde kaç gün çalıştığını dikkate almak gerekir. Yemek paraları genellikle aylık olarak ödendiği için hesaplama bu şekilde yapılır. Yine bir ayda 26 gün çalışan bir personeli dikkate alarak şöyle bir hesap yapabiliriz:

  • 2024 Yemek Ücreti: 187 TL
  • Çalışılan Gün Sayısı: 26 gün
  • Aylık Yemek Ücreti İstisna Tutarı: 187 x 26 = 4.862 TL

Vergi İstisnası İçin Yapılması Gerekenler

Çalışanlarınıza yol ve yemek ücreti desteği sunduğunuz takdirde vergi ve prim muafiyetlerinden faydalanabilirsiniz. Yaptığınız ödemeleri yol bedeli ve yemek bedeli adı altında muhasebeleştirerek bu hakkınızı kullanabilirsiniz.

Çalışanlarınıza yemek ücreti ödeme konusunda farklı avantajlara sahip olmak için ise TokenFlex’i tercih edebilirsiniz. Türkiye’nin tamamen dijital ilk yemek kartı TokenFlex’e geçerek tüm yemek ödemelerini online olarak pratik bir şekilde yönetebilir, çalışanlarınızın bakiyelerini kolayca yükleyebilirsiniz.

Ayrıca TokenFlex, çalışanlarınız için de başta gıda olmak üzere birçok farklı sektörde avantajlı kampanyalar sunar. Bu avantajlardan faydalanabilmek için Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren TokenFlex’e hemen başvurabilirsiniz.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.